AI inzetten als je sidekick voor sourcing: handige do's en don'ts

Laatst bijgewerkt:
2/5/2025
May 2, 2025
This is some text inside of a div block.
min read
Geschreven door
Jennifer Brunek
Tellent
Auteur
Inhoudsopgave

We weten allemaal al dat AI de wereld aan het veranderen is. Dat is geen nieuws. Maar AI wordt ook steeds meer ingezet bij recruitment. Vaak als een soort digitale superheld: het vliegt in een paar seconden door duizenden cv's en vindt het verborgen talent waar jij naar op zoek was. Scheelt je enorm veel werk, zeker. Maar er zitten ook wel wat haken en ogen aan het gebruik van AI. Hoe ga je er nu slim mee om? We hebben een handig lijstje met do’s en don’ts voor je opgesteld.

De do's: AI als je nieuwe bestie

Een aanvulling, geen vervanging

AI is supergoed in het analyseren van grote hoeveelheden data. Veel beter dan jij. Maar jij kunt iets waar AI helemáál niet goed in is: ménsen lezen. Laat AI het saaie uitzoekwerk doen, zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is: menselijk contact en het beoordelen van soft skills.

Train je AI-model met goede input

Zo’n AI-tool is natuurlijk superhandig, maar moet (en kan) nog veel leren. Een AI is zo goed als de data waarmee het wordt gevoed. Zorg er dus voor dat je AI-tools traint met diverse, representatieve en kwalitatief hoogwaardige data. Denk bijvoorbeeld aan succesvolle plaatsingen uit het verleden, maar zorgt ervoor dat je niet alleen maar kopieën van dezelfde succesvolle kandidaat creëert.

Zet in op diversiteit en inclusie

En dat brengt ons direct op het volgende punt: een goed geconfigureerde AI kan helpen bij het creëren van een diverser wervingsproces. Laat AI bijvoorbeeld zoeken naar competenties en vaardigheden, in plaats van alleen op traditionele criteria zoals opleidingsniveau of werkervaring bij bekende bedrijven. Zo ontdek je talent dat je anders misschien helemaal over het hoofd zou zien.

Data privacy en GDPR-compliance

AI-systemen verwerken grote hoeveelheden persoonlijke data. Bedenk van tevoren goed hoe je met die gegevens omgaat. Zorg voor een duidelijk databeleid: welke gegevens worden verzameld, hoe lang worden ze bewaard, en wie heeft toegang? Informeer kandidaten transparant over hoe hun data wordt gebruikt en geef ze controle over hun gegevens. Als privacybewuste recruiter laat je zien dat jouw organisatie veilig, betrouwbaar en professioneel is.

De don'ts: AI-blunders die je wilt vermijden

Vertrouw niet te veel op AI

AI is geweldig, maar het is geen vervanging voor jouw expertise. Vertrouw niet blind op de resultaten. Een algoritme kan natuurlijk niet voelen of iemand in het team past of de cultuurwaarden begrijpt. En gelukkig maar, want als AI alles kon, had je nu misschien wel een robot als baas…

Omgaan met AI-gegenereerde sollicitaties

Steeds meer kandidaten gebruiken AI om hun sollicitaties te schrijven. Daar kom je niet meer onderuit, maar leer hoe je ze herkent en beoordeelt. Let bijvoorbeeld op een natuurlijke schrijfstijl met persoonlijke uitdrukkingen. En kijk of de kandidaat concrete anekdotes of ervaringen deelt die direct verband houden met de functie. AI is vaak formeler en algemener. In een gesprek kun je verdiepende vragen stellen, en beoordelen of je kandidaat de inhoud echt beheerst. Vraag vooral goed door naar persoonlijke drijfveren. Want die kun je mooi laten omschrijven door AI in je brief, maar écht enthousiasme moet je ook ‘live’ kunnen overbrengen.

Wees alert op vooroordelen

AI-systemen kunnen bestaande vooroordelen versterken. Controleer dus regelmatig of je AI-tools niet bepaalde groepen bevoordelen. Want een biased AI is een beetje als een slechte routeplanner: je komt uiteindelijk op de verkeerde bestemming uit.

Soft skills worden nog belangrijker

AI is uiteindelijk niet iets om bang voor te zijn als recruiter. Sterker nog: met AI die veel van het saaie en analytische werk overneemt, worden jouw menselijke vaardigheden zoals empathie en kritisch denken nog veel waardevoller. En neemt je toegevoegde waarde als menselijke recruiter dus alleen maar toe.

AI in sourcing kan een soort superpower zijn voor recruiters. Maar zet ‘m vooral in als jouw sidekick, niet als vervanging van jezelf. Gebruik het om je werk efficiënter te doen, maar vergeet daarbij nooit de menselijke kant. Het vinden van de juiste kandidaat is natuurlijk veel meer dan alleen zoeken naar de juiste kwaliteiten.

De succesvolle recruiters van de toekomst zijn niet degenen met de meeste ervaring. Het zijn degenen die het snelst kunnen leren en zich aanpassen aan nieuwe technologie. Dat is de paradox van AI: hoe meer technologie, hoe belangrijker onze menselijke kwaliteiten worden. Dus meer dan voldoende kans om als recruiter te shinen naast (of juist mét) je AI tools!

Meld je aan voor de Recruitee Radar

Ontvang exclusieve tips, bronnen en updates om beter te werven!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked In
Go to the top
Leer meer over
No items found.