Van scrollen naar solliciteren – social media als onderdeel van je recruitmentstrategie

Laatst bijgewerkt:
25/11/2024
January 17, 2025
This is some text inside of a div block.
min read
Nadine Froughi
Recruitee
Chella Busch
Inhoudsopgave

In een krappe arbeidsmarkt wil je als werkgever alle opties benutten om die perfecte medewerker te vinden. En daarbij is er eigenlijk een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen: wie is jouw doelgroep precies? Richt je je puur op werkzoekenden, of durf jij je blikveld te verbreden en target je ook latent werkzoekenden? Mensen die misschien op dit moment nog niet op zoek zijn naar een baan, maar die je op het moment dat ze dat wél zijn, graag binnen zou willen halen?

LinkedIn is natuurlijk bekend als medium voor de arbeidsmarkt, maar juist social media platforms zoals Meta en TikTok bieden veel interessante mogelijkheden om deze groep te bereiken. 

🎬 In een recente webinar gingen we in gesprek met Wessel Boekschooten van Cowboys over het inzetten van social media binnen employer branding en recruitment. 

De cijfers spreken voor zich

Meta (Facebook en Instagram) en TikTok zijn grote platforms met miljoenen gebruikers wereldwijd. In Nederland alleen al zijn er al 8,9 miljoen Instagram-gebruikers en 10,1 miljoen Facebook-gebruikers. TikTok groeit snel, met 5,7 miljoen gebruikers, waarvan het grootste deel (70%) onder de 34 jaar. Via deze platforms kun je dus een veel breder publiek bereiken dan alleen de traditionele LinkedIn-gebruiker.

Naast deze grote aantallen, is er nog iets interessants aan de hand rondom social media. Maar liefst 41% van de TikTok gebruikers geeft aan dat ze het platform wel eens gebruiken als visuele zoekmachine. In plaats van te zoeken via Google, zoeken zij dus direct op TikTok. Ook platforms zoals Instagram en Facebook worden gebruikt als zoekmachines, vooral door Gen Z en millennials. 

Dit biedt bedrijven een mooie kans om authentieke content te delen die verder gaat dan traditionele marketing. Bedrijven kunnen hun feeds en video’s inzetten om een consistent beeld van hun merk te presenteren. Dit is vooral nuttig om latent werkzoekenden te bereiken die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel nieuwsgierig zijn naar een organisatie. Door regelmatig content te posten die de bedrijfswaarden en cultuur goed weergeeft, kunnen bedrijven zo top-of-mind blijven bij potentiële kandidaten.

Het verschil tussen recruitment en employer branding bij de inzet van social media

Bij het inzetten van social media voor wervingsdoeleinden is het belangrijk om onderscheid te maken tussen recruitment en employer branding. Ze hebben namelijk verschillende doelen en benaderingen, en ook een andere aanpak.

Bij employer branding gaat het om het opbouwen van een aantrekkelijk werkgeversimago over de lange termijn. Het doel is niet direct om vacatures te vullen, maar om een positieve perceptie van het bedrijf te creëren onder potentiële werknemers. Zo kun je makkelijk een kijkje achter de schermen geven en werknemers aan het woord laten over hun positieve werkervaring bij jouw bedrijf.

Recruitment richt zich direct op het invullen van vacatures. Het doel is om snel en efficiënt de juiste kandidaat te vinden voor die specifieke openstaande positie. Dit gebeurt vaak door middel van gerichte advertenties en posts die puur zijn ontworpen om sollicitaties te genereren. 

Storytelling strategie: van interesse naar actie 

Hoewel recruitment en employer branding elkaar dus kunnen versterken, hebben ze elk een eigen focus binnen de social media strategie. Employer branding is bedoeld om een langdurige relatie met potentiële werknemers op te bouwen, terwijl recruitment is gericht op directe conversie naar sollicitaties. Als je jouw doelgroep wilt vergroten met latent werkzoekenden, leg je met een sterke employer branding dus een heel belangrijke basis voor je recruitment, ondanks dat die misschien pas veel later in het proces plaatsvindt. 

Om latent werkzoekenden effectief te bereiken via social media, heb je een doordachte storytelling-aanpak nodig. Wessel legt in de webinar uit hoe je je strategie in 3 stappen kunt onderverdelen:

  1. Je doelgroep enthousiasmeren 🤩

Begin met content die de interesse bij jouw doelgroep wekt en die ze bijvoorbeeld laat zien hoe het is om bij je bedrijf te werken. Je kunt hiervoor werken met behind-the-scenes video's of een dag uit het leven van een medewerker. Met behulp van overtuigend en realistisch beeldmateriaal wek je de interesse van kijkers op en geef je een positieve indruk van jouw bedrijf. 

  1. Jouw USP’s laten zien 🏆

In de tweede fase presenteer je de unieke verkooppunten (USP’s) van je bedrijf. Highlight doorgroeimogelijkheden, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere aspecten die jouw bedrijf onderscheiden. Dit helpt potentiële kandidaten overwegen waarom ze bij jou zouden willen werken. Het maandelijkse pingpongtoernooi in jouw organisatie is misschien niet iets wat je in je vacaturetekst opneemt, maar je kunt zoiets wel heel goed en leuk 

  1. Conversie ✅

De laatste stap is echt gericht op actie. Moedig kijkers (die ondertussen al ongemerkt best veel te weten zijn gekomen over jouw bedrijf) aan om te solliciteren of meer te weten te komen over openstaande vacatures. Dit kun je heel subtiel doen door het toevoegen van een call-to-action in je content.

Met deze aanpak bouw je jouw verhaal zó op dat potentiële kandidaten vanzelf worden meegenomen in jouw funnel van bewustwording (Ik ken bedrijf X) naar interesse (Ik vind bedrijf X interessant) en uiteindelijk actie (Ik ga solliciteren bij bedrijf X). Het is in al deze stappen belangrijk om authentiek te blijven en de sfeer van je bedrijf echt over te brengen. 

Maak het concreet en meet de effectiviteit van je campagne

Om de effectiviteit van je social media strategie te meten maar ook om draagvlak binnen je organisatie te krijgen (en houden), heb je relevante KPI's (Key Performance Indicators) nodig. Er zijn verschillende manieren om te meten. 

  • Engagement rates zijn een belangrijke maatstaf die de interactie van gebruikers met je content meet. Dit zijn bijvoorbeeld likes, reacties, en shares. Een hoge engagement rate laat zien dat jouw content goed resoneert met je doelgroep.
     
  • Volgersgroei is een andere KPI, waarmee je kunt zien hoe je merkbekendheid toeneemt over langere tijd. Een gestage toename in volgers kan betekenen dat je content aantrekkelijk is en een breder publiek bereikt. 
  • Daarnaast zijn conversiepercentages belangrijk. Hieraan kun je zien hoeveel kijkers daadwerkelijk actie ondernemen na het zien van jouw content, door bijvoorbeeld te klikken op een vacaturelink of te solliciteren. 
  • Verder kun je natuurlijk ook jouw bereik en impressies monitoren, om te begrijpen hoe vaak je content wordt gezien en door hoeveel unieke gebruikers. 
  • En uiteindelijk kun je ook direct verkeer naar de website volgen om te zien of er een stijging is in bezoekers na jouw social media campagne. 

Door deze KPI's regelmatig te analyseren, kun je je strategie continu verfijnen en optimaliseren, zodat je zowel je employer branding als recruitmentdoelen effectief kan ondersteunen.

Social media kun je dus strategisch inzetten als onderdeel van jouw recruitment- en employer brandingstrategie. Zo bereik je niet alleen actief zoekende kandidaten, maar kun je ook latent werkzoekenden inspireren en kennis laten maken met jouw organisatie. 

Meld je aan voor de Recruitee Radar

Ontvang exclusieve tips, bronnen en updates om beter te werven!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked In
Go to the top