Optimaliseer je werken-bij site met de Werken-bij site Analytics van Recruitee om meer kandidaten te krijgen

Laatst bijgewerkt:
27/8/2024
September 9, 2024
This is some text inside of a div block.
min read
Tania Miranda
Tellent
Inhoudsopgave

Werkzoekenden kijken vaak op je site. Je werken-bij site is een centraal onderdeel van het wervingsproces en vaak ook het eerste echte contactmoment van kandidaten met je bedrijf voordat ze solliciteren.

Kandidaten kunnen hier je vacatures bekijken en meer lezen over je bedrijf, zodat ze kunnen bepalen of ze bij je bedrijf willen werken. Ze willen weten wie je als bedrijf bent, wat je waarden zijn en hoe het is om er te werken.

Lightbulb

Wist je dat?

Wist je dat?

Wist je dat 60% van alle kandidaten van Recruitee-klanten via hun werken-bij site komt?

De kwaliteit van een werken-bij site bepaalt of kandidaten uiteindelijk op de knop 'Solliciteren' klikken of niet.

Als je moeite hebt om genoeg kandidaten te vinden die solliciteren op je openstaande vacatures of om toptalent aan te trekken, probeer dan je werken-bij site te optimaliseren. 

In deze gids geven we je tips en best practices die je kunt gebruiken om je werken-bij site te optimaliseren met Recruitee, zodat je meer kandidaten converteert.

Maak kennis met Werken-bij site Analytics van Recruitee

Tegenwoordig wordt van recruiters verwacht dat ze denken en doen zoals marketeers. Daarom hebben we een tool voor je ontwikkeld: Werken-bij site Analytics. Je kunt deze naast onze geavanceerde CareersHub gebruiken om datagestuurde beslissingen te nemen, je budget verstandig te besteden en sneller de beste talenten te vinden.

Met Werken-bij site Analytics volg je trends in het verkeer op je werken-bij site, ontdek je welke kandidaatbronnen het meest effectief zijn en hoeveel bezoekers ook daadwerkelijk bij je solliciteren.

Bovendien is Werken-bij site Analytics gebruiksvriendelijk en goed beveiligd, waardoor je geen complexe tools zoals Google Analytics nodig hebt.

Waarom Werken-bij site Analytics?

Vraag je jezelf wel eens af:

  • Hoe kom ik aan meer kandidaten?
  • Waar zijn alle goede kandidaten?
  • Waarom wordt mijn werken-bij site niet veel bezocht?
  • Hoe krijg ik meer sollicitanten op een vacature?

Als je een van deze vragen met 'ja' hebt beantwoord, ben je bij ons aan het juiste adres. We duiken nog wat dieper in de manier waarop je de prestaties van je werken-bij site kunt volgen en deze inzichten kunt gebruiken om je inspanningen op het gebied van werving en employer branding te verbeteren.

Maar laten we eerste eens bekijken waarom recruiters en HR-professionals aandacht moeten besteden aan zoekmachine optimalisatie (SEO)

SEO houdt in dat je de positie van een website in de organische resultaten van een zoekmachine probeert te verbeteren. Je moet dus zoekmachines – zoals Google – tevredenstellen, zodat je werken-bij site en vacatures hoger scoren. 

De concurrentie is echter hevig: Google verwerkt maandelijks meer dan 300 miljoen vacaturegerelateerde zoekopdrachten.

Met SEO kun je proberen bezoekers naar je werken-bij site te halen zonder ervoor te hoeven betalen. Je doet dit door je website op verschillende manieren te optimaliseren.

Het is van groot belang dat je onderzoekt wat er allemaal op je werken-bij site gebeurt: hoeveel bezoekers krijg je, waar komen kandidaten vandaan, in welke vacaturesites moet je investeren en meer.

Als je de statistieken van je werken-bij site goed bijhoudt en de prestaties van je site beoordeelt, kun je je strategieën waar nodig aanpassen.

Uiteindelijk helpt het je om:

  • Te bepalen hoe kandidaten op je site zijn gekomen voordat ze solliciteren;
  • Te bepalen welke kandidaatbronnen en vacaturesites het beste werken, zodat je weet waarin je moet investeren;
  • Een snellere en goedkopere wervingstijd te bereiken;
  • Je employer brand en bedrijfscultuur beter onder de aandacht te brengen;
  • Meer goede kandidaten toe te voegen aan je wervingsfunnel;
  • De candidate journey te verbeteren.

Hier vind je enkele essentiële statistieken die je kunt bijhouden om je inspanningen te meten en je werken-bij site te optimaliseren, net zoals een marketeer dat zou doen:

Welke statistieken kun je bijhouden met Werken-bij site Analytics van Recruitee?

We kunnen de prestaties van je werken-bij site volgen aan de hand van de volgende statistieken:

  • Totaal aantal bezoeken en gemiddelde bezoekduur
  • Bouncepercentage voor werken-bij pagina's
  • Kandidaatconversie
  • Afhaakpercentage sollicitatieformulieren
  • Meest bezochte vacatures en meer.
Lightbulb

Handige tip:

Handige tip:

Zorg ervoor dat je CareersHub (versie 2.0) gebruikt en SEO toepast op je vacature- en werken-bij site. Als je de oude versie van de werken-bij site gebruikt, moet je overstappen naar deze versie om Werken-bij site Analytics te kunnen gebruiken.

Laten we deze statistieken eens nader bekijken:

Gemiddelde bezoekduur en bouncepercentage voor werken-bij pagina's

Deze twee statistieken hebben betrekking op de kwaliteit van de bezoeken aan je werken-bij site.

werken-bij site analytics van recruitee

De gemiddelde bezoekduur verwijst naar de hoeveelheid tijd die bezoekers die naar meer dan één pagina gaan op je werken-bij site doorbrengen.

Het bouncepercentage van een werken-bij site verwijst naar het percentage bezoekers dat slechts één pagina bezoekt voordat ze afhaken en je site verlaten.

Exclamation

Handige tip:

Handige tip:

Hoe langer de gemiddelde bezoekduur en hoe lager het bouncepercentage, hoe beter.

Wat kun je doen als je gemiddelde bezoekduur kort en je bouncepercentage hoog is?

Je wilt dat bezoekers op je site blijven, vooral als het doel is om ze te laten converteren (in dit geval solliciteren op je openstaande vacatures). Een langer bezoek geeft aan dat je inhoud aantrekkelijk is. 

Deze statistieken variëren na verloop van tijd, dus probeer ze gedurende een maand, een kwartaal en een jaar bij te houden, zodat je patronen in het gedrag van bezoekers kunt ontdekken.

Je werken-bij site kan om verschillende redenen een korte gemiddelde bezoekduur en een hoog bouncepercentage hebben, maar over het algemeen is dit een teken van een slechte gebruikerservaring. Laten we een paar redenen bekijken:

Lange laadtijd

Een werken-bij site die langzaam landt, houdt de aandacht van bezoekers niet goed vast, waardoor ze je site verlaten. Neem contact op te nemen met je ontwikkelaar en ontdek hoe je site op dit moment presteert. Zo kun je ervoor zorgen dat deze voortaan snel laadt op zowel desktop als mobiel.

Slechte navigatie

Als je werken-bij site niet intuïtief is voor bezoekers, haken ze waarschijnlijk snel af. Zorg dat bezoekers gemakkelijk informatie op je site kunnen vinden. Dit is belangrijk voor de gebruikerservaring.

Slecht ontwerp en slechte leesbaarheid

Bezoekers brengen geen tijd door op een werken-bij site die visueel onaantrekkelijk is of moeilijk te lezen. Met de CareersHub van Recruitee kun je een fantastische werken-bij site bouwen en het verhaal van je merk vertellen aan de hand van vooraf ontworpen secties en talloze lay-outs. 

Gebrek aan informatie

Als bezoekers op je werken-bij site niet kunnen vinden wat ze zoeken, zijn ze ook zo weer weg.

Solliciteren naar een nieuwe baan is stressvol, dus zorg ervoor dat je ze goed begeleidt en aanmoedigt om hun sollicitatie in te dienen. 

Hoe meer ze kunnen leren over hoe het is om bij je bedrijf te werken, hoe beter. Welke informatie moet je potentiële kandidaten bieden? Daar gaan we nu op in.

Kandidaatconversieratio

Deze statistiek toont het percentage bezoeken dat heeft geleid tot een ingediende sollicitatie

Om het conversiepercentage van je kandidaten te verbeteren en meer topkandidaten binnen te halen, kun je proberen je vacatures te optimaliseren en bezoekers een goede inkijk in je bedrijf te geven.

Hieronder vind je een aantal stappen om je op weg te helpen naar meer sollicitaties:

Schrijf aantrekkelijke functieomschrijvingen

Kandidaten solliciteren niet als ze je functieomschrijving niet interessant vinden of als er informatie ontbreekt.

Stel jezelf de volgende vraag:

  • Bevat je functieomschrijving essentiële informatie waar kandidaten gewoonlijk naar op zoek zijn, zoals extraatjes en secundaire arbeidsvoorwaarden, salaris en verantwoordelijkheden? 
  • Vind de ideale kandidaat de functieomschrijving aantrekkelijk?
  • Ben je op zoek naar een junior kandidaat maar vermeld je verantwoordelijkheden van een senior (of omgekeerd)? Dit kan ervoor zorgen dat potentiële kandidaten in de war raken en afhaken.
Hoe kun je dan je functieomschrijvingen verbeteren?

Houd een vacature-intake met de vacaturemanager over de functievereisten en hun ideale kandidaat. Gebruik deze informatie om de functieomschrijving samen te stellen — de taal en relevante trefwoorden en zinnen komen vanzelf.

Je moet in je functieomschrijving duidelijk uitleggen wat de functie inhoudt, zodat kandidaten zichzelf kunnen voorstellen in de rol. Gebruik korte zinnen, kopteksten en opsommingstekens om het leesbaar te houden (dit is vooral belangrijk voor mobiele gebruikers).

Voer SEO-zoekwoordonderzoek uit

Je moet ervoor zorgen dat de titel en omschrijving van je vacature geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, zodat kandidaten je vacatures gemakkelijk online kunnen vinden. 

Met gratis tools voor zoekwoordonderzoek, zoals Google Search Console en Google Keyword Planner, kun je populaire termen vinden zodat je je ideale kandidaat kunt bereiken via Google. Volg de stappen in deze handleiding (in het Engels) om zoekwoorden voor SEO te kiezen.

Vermijd modewoorden en afkortingen

Haal modewoordjes als 'ninja', 'goeroe' of 'superster' uit je functieomschrijvingen. Kandidaten zijn hier echt niet naar op zoek! De meeste mensen typen algemene termen in, zoals 'Customer Support Specialist', waardoor een vacature met 'Customer Support Guru' moeilijk te vinden is.

Wees zo beschrijvend mogelijk ('Senior Customer Support Specialist') en gebruik zo min mogelijk afkortingen ('Sr. Customer Support Specialist').  

Gebruik eenvoudige URL's

Duidelijke en relevante URL's doen het goed bij zoekopdrachten. Met Recruitee kun je een doorzoekbare URL maken door het trefwoord voor de functietitel in te typen. Als je een Customer Support Specialist zoekt, moet de URL customer-support-specialist zijn.

Personaliseer je werken-bij site

Geef kandidaten een unieke kijk in je bedrijf. Maak subpagina's om te laten zien waar het bij je bedrijf om draait en maak het ook een beetje leuk.

Voeg bijvoorbeeld de volgende informatie toe:

  • Bedrijfscultuur en -waarden 
  • Missie en visie van het bedrijf
  • Voordelen
  • Hoe het werk eruit ziet
  • Onderscheidingen voor het bedrijf
  • Getuigenissen van werknemers
  • Foto's van het team/bedrijf/kantoor
  • Video's.
Adyen laat hun waarden zien
Booking.com bevat getuigenissen van werknemers over hun voordelen

Afhaakpercentage sollicitatieformulieren

Deze statistiek toont het percentage sollicitatieformulieren dat is gestart maar niet volledig is ingevuld en verstuurd

Afhaakpercentage sollicitatieformulieren met werken-bij analytics van recruitee

Een hoog afhaakpercentage kan betekenen dat je sollicitatieproces te ingewikkeld is of te lang duurt. 

Als je wilt voorkomen dat kandidaten je sollicitatieformulier voortijdig verlaten, moet je het proces soepeler en gebruiksvriendelijker maken.

Bied kandidaten flexibiliteit en vraag niet te veel van ze. Laat ze kiezen of ze willen solliciteren via je werken-bij site of met hun LinkedIn- of Indeed-profiel (dat vinden ze vaak heel prettig).

Als je screeningvragen gebruikt tijdens je sollicitatieproces, voeg dan geen vragen toe die niet noodzakelijk zijn. Met een kort sollicitatieformulier zorg je voor een geweldige kandidaatervaring.

Exclamation

Tip:

Tip:

Hoe maak je een effectieve vacature? Lees onze gids voor meer informatie.

Sollicitaties per vacature

Met deze statistiek kun je zien op welke vacatures het meest wordt gesolliciteerd. Hiermee kun je afleiden welke vacatures kandidaten aantrekken en welke niet, en je wervingsstrategie daarop aanpassen. 

Bezoeken en sollicitaties per bron

De statistiek Bezoeken per bron toont het aantal bezoekers dat je werken-bij site bezoekt en waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld Glassdoor, LinkedIn of organische traffic.

Bezoeken per bron van recruitee werken bij site analytics

Bij Sollicitaties per bron kun je zien via welke kanalen je het grootste aantal kandidaten krijgt.

Sollicitaties per bron van Recruitee weken bij site analytics

Het is belangrijk dat je weet welke bronnen je de meeste conversies opleveren, omdat je dan niet meer hoeft te investeren in vacaturesites die niet voor jou werken en je je employer brand op de juiste plekken kunt promoten. Het resultaat? Een kortere en goedkopere wervingstijd — de heilige graal van recruitment!

Conclusie

Waarom zou je hier aandacht aan besteden? Je kunt zo namelijk de sterke en zwakke punten van je sollicitatieproces identificeren — zelfs voordat kandidaten solliciteren — en betere datagestuurde beslissingen te nemen.

Als je deze statistieken bijhoudt met onze eenvoudige tools, kun je je recruitment- en employer-brandingstrategie optimaliseren en de gewenste resultaten behalen.

Meld je aan voor de Recruitee Radar

Ontvang exclusieve tips, bronnen en updates om beter te werven!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked In
Go to the top