Vacaturesites (of vacaturebanken) zijn online platforms waar bedrijven hun openstaande functies kunnen publiceren, zodat werkzoekenden ze kunnen vinden en erop kunnen solliciteren. In 2025 zijn er in Nederland veel verschillende vacaturesites te vinden. Van grote platforms met een breed aanbod tot niche-sites die zich richten op specifieke sectoren, doelgroepen of ervaringsniveaus.
Vandaag de dag spelen vacaturesites een cruciale rol in het wervingsproces. Ze hebben vaak veel maandelijkse bezoekers, een grote database van nieuwsbrief-inschrijvingen en sterke social media netwerken. Dit stelt bedrijven in staat om vacatures aan een groot en relevant publiek te tonen, waardoor ze sneller de juiste kandidaten vinden. Dat is hard nodig, want de arbeidsmarkt blijft krap in 2025.
Om het meeste uit vacaturesites te halen, is het onder andere belangrijk om effectieve vacatures te maken, een goed functieprofiel op te stellen, goede functieomschrijvingen te maken, een sterk employer brand op te bouwen (sommige sites bieden extra mogelijkheden hiervoor) en je wervings- en selectieprocedure te optimaliseren voor een positieve candidate experience.
Korte schets van de arbeidsmarkt in Nederland in 2025
In 2025 blijft de arbeidsmarkt in Nederland krap, wat vooral een uitdaging vormt voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuw personeel. In het derde kwartaal van 2024 waren er 397.000 openstaande vacatures tegenover 374.000 werklozen, wat betekent dat er meer vacatures zijn dan werklozen. Dit legt een flinke druk op recruiters, die alles uit de kast moeten halen om geschikte kandidaten te vinden én binnen te halen.
Meeste vacatures in de handel, zorg en zakelijke dienstverlening
De druk is het hoogst in de sectoren handel, zorg en zakelijke dienstverlening, waar de meeste vacatures openstaan. Samen zijn deze sectoren goed voor de helft (!) van alle openstaande vacatures.
13,5% van de beroepsbevolking is actief op zoek naar werk
Hoewel dit de zoektocht voor bedrijven bemoeilijkt, is er ook een lichtpuntje: de activiteit op de arbeidsmarkt is gestegen. Steeds meer werkenden zijn actief op zoek naar ander werk, wat de kans vergroot dat bedrijven sneller de juiste kandidaten vinden. In het derde kwartaal van 2024 was 13,5% van de beroepsbevolking actief op zoek naar werk: de hoogste stand in 6 jaar.
Werken aan employer brand levert aan 2 kanten voordeel op
Omdat steeds meer werkenden actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, is het extra belangrijk om constant te werken aan je employer brand. Door je huidige medewerkers tevreden te houden, voorkom je niet alleen een hoge uitstroom, maar trek je ook sneller kandidaten aan. Werkzoekenden zijn namelijk steeds kritischer over de bedrijven waarvoor ze willen werken. Een sterk werkgeversmerk kan dan het verschil maken.
Veel vacaturesites bieden bedrijven de mogelijkheid om hun employer brand uit te dragen door het toevoegen van visuele content, zoals video's, testimonials of andere bedrijfsinformatie op een bedrijfspagina. Dit biedt werkgevers de kans om niet alleen vacatures te plaatsen, maar ook de cultuur en waarden van het bedrijf te laten zien, wat potentiële kandidaten kan overtuigen om te solliciteren.
42% van de werkzoekenden vindt nieuwe baan via een vacaturesite
Daarnaast is het essentieel om vacatures goed zichtbaar te maken op de juiste vacaturesites, aangezien 42% van de werkenden via een vacaturesite in contact komt met een werkgever. Daarnaast komen steeds meer kandidaten (26%) in contact met een vacature via bekenden (Integron 2022). Daarom doen bedrijven er goed aan om ook referral programma’s in te zetten en actief te werken aan hun netwerk (bijv. via LinkedIn).
Grootste vacaturesites in Nederland
Volgens onderzoek van Intelligence Group (uit 2023) zijn dit de top 3 vacaturesites in Nederland onder actieve werkzoekenden:
- Indeed: deze grote vacaturesite wordt gebruikt door een breed publiek aan werkzoekenden. Het platform trekt zowel starters als ervaren professionals aan en biedt werkgevers de mogelijkheid om vacatures op grote schaal te promoten. Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de actieve baanzoekers Indeed gebruikt.
- LinkedIn: Hoewel LinkedIn oorspronkelijk een professioneel netwerkplatform is, speelt het ook een grote rol als vacaturesite. Uit het onderzoek blijkt dat 59% van de actieve werkzoekenden dit platform gebruikt. Dit maakt LinkedIn bijna net zo populair als Indeed. Het platform wordt vooral gebruikt voor functies op hoger niveau.
- Nationale Vacaturebank: Hoewel Nationale Vacaturebank qua marktaandeel achterloopt op Indeed en LinkedIn, blijft het een van de grootste vacaturesites in Nederland. Het platform richt zich vooral op de Nederlandse markt en is populair bij middelgrote bedrijven en werkzoekenden in sectoren zoals logistiek, administratie en techniek.
Hoewel de algemene top 3 duidelijk is, verschilt de populariteit van vacaturesites aanzienlijk per leeftijdsgroep en beroepsgroep. Uit hetzelfde onderzoek van Intelligence Group blijkt bijvoorbeeld dat jongeren onder de 30 jaar vaker gebruikmaken van platforms zoals Glassdoor, Magnet.me en YoungOnes. Verderop in dit artikel lees je meer over deze vacaturesites.
Niche vacaturesites
Als werkgever is het belangrijk om niet alleen de grote platforms in te zetten, maar ook te kijken naar niche vacaturesites die beter aansluiten bij de doelgroep. Zo zijn er bijvoorbeeld niche vacaturebanken te vinden voor leraren, creatieve beroepen, IT-specialisten en ga zo maar door. Verderop in het artikel geven we een aantal voorbeelden van interessante niche vacaturesites.
Sociale media wordt steeds vaker ingezet voor het verspreiden van vacatures
De afgelopen jaren is het gebruik van sociale media in de arbeidsmarkt sterk toegenomen. Platforms zoals Facebook, Instagram en zelfs TikTok worden steeds vaker gebruikt om vacatures onder de aandacht te brengen. Om precies te zijn verspreiden bijna 4 op de 5 werkgevers vacatures via social media. Volgens een rapport van Werk.nl (uit 2023) doen ze dit op de volgende platforms:
- 61% van de werkgevers vacatures via Facebook;
- 54% van de werkgevers vacatures via LinkedIn; en
- 38% van de werkgevers vacatures via Instagram.
Daarnaast is directe benadering via sociale media een opvallende trend. Zo gebruikt 23% van de werkgevers LinkedIn om kandidaten rechtstreeks te benaderen, terwijl 18% dit doet via Facebook. Deze aanpak sluit aan bij de groeiende behoefte van kandidaten aan persoonlijke en directe communicatie. Lees ook onze tips voor het proactief benaderen van kandidaten op LinkedIn.
Beste vacaturewebsites in Nederland
Het vinden van de juiste vacaturewebsites om jouw vacatures te verspreiden, vraagt om meer dan alleen kijken naar bezoekersaantallen of het bereik van een platform. Hoewel een groot bereik handig kan zijn, draait het uiteindelijk om het bereiken van de juiste kandidaten. Het is dus belangrijk om kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Begin daarom met het helder formuleren van je wervingsdoelen:
- Welke rol(len) wil je invullen?
- Wat zijn de specifieke eisen voor de rol?
- Wat is de locatie van de functie?
- Wat is de grootte van je bedrijf?
- Welk type kandidaten wil je aantrekken?
Dit bepaal je samen met de hiring manager tijdens de vacature-intake in het begin van het wervingsproces.
Kies de juiste vacaturesite voor jouw wervingsbehoeften
Als je eenmaal je wervingsdoelen hebt vastgesteld en weet welk type vacaturesites je zoekt, is de volgende stap het kiezen van de platforms die hier het beste bij passen. Om je te helpen, hebben we de top Nederlandse vacaturebanken in 2025 op een rij gezet. Bij elke site geven we inzicht in de doelgroep, de opties voor het plaatsen van vacatures en een indicatie van de kosten. Zo kun je effectief te werk gaan bij het invullen van je vacatures.
7 tips voor het kiezen van de juiste vacaturesite(s)
Hieronder lees je een aantal praktische tips voor het kiezen van de vacaturesite(s) die het beste aansluit(en) bij jouw vacature(s):
- Gebruik grote platforms voor algemene werving: Platforms zoals Indeed en LinkedIn zijn ideaal als je een breed publiek wilt bereiken en geschikt voor veel verschillende rollen. Ze werken goed als je snel veel kandidaten nodig hebt, bijvoorbeeld voor veel voorkomende functies.
- Kies niche vacaturesites voor specialistische functies: Zoek je kandidaten met specifieke vaardigheden of ervaring in een bepaalde branche? Dan kunnen niche vacaturesites effectiever zijn, zoals platforms gericht op IT, zorg, of creatieve beroepen.
- Plaats je vacature op meerdere platforms: Spreid je kansen door je vacature te delen op zowel een groot platform als een niche vacaturesite die aansluit bij jouw doelgroep. Dit vergroot je bereik en de kans om de juiste kandidaat te vinden.
- Controleer de statistieken van de vacaturesite: Kijk naar het aantal actieve werkzoekenden, de verhouding tussen vaardigheden en demografie, en hoe goed het platform past bij jouw vacature. Deze informatie is vaak beschikbaar via de vacaturesite zelf.
- Analyseer de aanwezigheid van concurrenten: Gebruik dezelfde platformen als je concurrenten als zij daar regelmatig vacatures plaatsen. Staan er veel vacatures op de site in jouw branche, dan kan dit een indicatie zijn dat het een effectief kanaal is voor het aantrekken van talent.
- Let op employer branding mogelijkheden: Bekijk of er mogelijkheden zijn om je employer brand te presenteren op de vacaturesite. Platforms met opties voor video's, bedrijfsprofielen en testimonials kunnen je helpen om kandidaten niet alleen aan te trekken, maar ook te overtuigen van jouw unieke werkomgeving.
- Test verschillende platforms: Experimenteer met verschillende vacaturesites en meet welke platforms de beste resultaten opleveren voor jouw wervingsdoelen. Zo kun je je strategie steeds beter afstemmen.
Indeed
Indeed is wereldwijd een van de grootste vacaturesites en heeft ook in Nederland een stevige positie verworven. Er staan meer dan 200.000 vacatures online op het platform. Je kunt je vacatures gratis plaatsen, maar er zijn ook mogelijkheden om vacatures te sponsoren via een cost-per-click (CPC) model. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de vraag en het type vacature.
Door het enorme bereik is Indeed een goed startpunt voor je wervingscampagnes, vooral als je een breed publiek wilt aanspreken. Het platform heeft een gebruiksvriendelijke interface en trekt een divers publiek van werkzoekenden, van starters en ervaren professionals tot vrijwilligers. Dit brede bereik biedt voordelen, maar let op: niet alle bezoekers zullen jouw specifieke doelgroep zijn.
Hoewel werkzoekenden kunnen filteren op sectoren en functies, zullen jouw vacatures tussen duizenden andere vermeld worden, waardoor het moeilijk kan zijn om op te vallen. Daarnaast is de kans aanwezig dat jouw doelgroep op niche vacaturesites zoekt. Zoek je kandidaten voor specialistische functies of specifieke sectoren, kan het daarom zinvol zijn om ook niche vacaturesites te verkennen die beter aansluiten bij jouw vacatures.
Als je de nadruk wilt leggen op je werkgeversmerk, is het ook goed om te weten dat Indeed beperkte mogelijkheden biedt om je employer brand te presenteren. Er zijn andere vacaturesites waar je meer ruimte hebt om je werkgeversmerk uit te lichten, bijvoorbeeld door het maken van een werkgeverspagina, het toevoegen van video’s of testimonials. Voorbeelden daarvan zijn LinkedIn, Glassdoor en Nederland Vacature.
LinkedIn is het populairste professionele netwerk in Nederland en speelt een belangrijke rol in het recruitmentproces. In 2024 waren er 5,5 miljoen Nederlanders actief op het platform. Daarvan waren 1,2 miljoen gebruikers dagelijks actief op het platform. LinkedIn trekt professionals aan uit verschillende branches, meestal voor functies op hoger niveau. LinkedIn Jobs is de vacaturebank binnen het platform.
Je kunt gratis vacatures plaatsen op LinkedIn. Deze zijn aanvankelijk zichtbaar in de zoekresultaten en via je bedrijfspagina, maar na een tijdje wordt deze zichtbaarheid beperkt. Gratis vacatures worden automatisch gepauzeerd na 21 dagen of zodra ze een bepaald aantal sollicitaties hebben ontvangen. Daarnaast kun je slechts een beperkt aantal gratis vacatures per maand plaatsen.
Voor een grotere (en langere) zichtbaarheid kun je vacatures promoten via de betaalde opties. Zo kun je een pay-per-click (PPC) campagne starten waarmee je specifieke doelgroepen kunt bereiken, bijvoorbeeld op basis van zoekwoorden, locatie en functietitels. Lees onze tips voor het optimaliseren van jouw LinkedIn-vacatures voor het creëren van meer zichtbaarheid onder de juiste doelgroep.
Een andere optie is gesponsorde content, waarbij je vacatures of bedrijfsberichten direct in de nieuwsfeeds van LinkedIn-gebruikers kunt tonen, ook buiten je netwerk. Dit is een handige manier om ook latent werkzoekenden te bereiken. Dit zijn mensen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel openstaan voor nieuwe mogelijkheden.
Wanneer je LinkedIn gebruikt voor recruitment, is het belangrijk om niet alleen vacatures te delen, maar ook te focussen op employer branding. Omdat vacatures op LinkedIn sterk verbonden zijn met je bedrijfsprofiel, krijgen kandidaten een goed beeld van je bedrijfscultuur en -waarden. Lees onze tips voor het maken en optimaliseren van je bedrijfspagina om je employer branding te versterken.
Nationale Vacaturebank
Nationale Vacaturebank is een andere vacaturesite met een groot bereik. Maandelijks bezoeken ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders de website, waar rond de 110.000 vacatures te vinden zijn en 200.000 sollicitaties per maand worden gestart. De doelgroep is divers, met bezoekers van verschillende opleidingsniveaus, branches en uit alle hoeken van het land. De meeste werkzoekenden vallen in het middensegment (mbo- en hbo-niveau).
Het plaatsen van een vacature kost geld, met verschillende pakketten waaruit je kunt kiezen. Hoe duurder het pakket, hoe meer zichtbaarheid je creëert. Bij het premiumpakket zorg je bijvoorbeeld gemiddeld voor 5 keer meer kliks. Je vacature wordt dan bovenaan de zoekresultaten getoond, gedeeld met het DPG Media netwerk, en er wordt budget ingezet voor promotie via Google, social media en andere vacaturesites.
Welk pakket je ook kiest, je vacature wordt altijd meegenomen in een vacature alert e-mail. De e-mail database bestaat uit ruim 700.000 kandidaten. Je hebt ook toegang tot een cv-database met ruim 1 miljoen cv’s, waarmee je proactief geschikte kandidaten kunt benaderen voor een functie.
Glassdoor
Glassdoor is een unieke vacaturesite met wereldwijd meer dan 63 miljoen maandelijkse bezoekers. Hoewel er geen specifieke cijfers voor Nederland beschikbaar zijn, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group dat Glassdoor ook in ons land populair is, in het bijzonder bij werkzoekenden onder de 30 jaar.
Op Glassdoor kun je vacatures plaatsen en kiezen tussen een gratis of premium plan om meer zichtbaarheid te creëren. Met een premium plan komen je vacatures bovenaan de zoekresultaten te staan en worden ze gedeeld via zowel Glassdoor als Indeed. Dit vergroot de kans om de juiste kandidaten te bereiken. Wanneer je een vacature op Indeed promoot, kan deze ook op Glassdoor worden weergegeven.
Medewerkers en voormalige medewerkers kunnen hun ervaringen met jouw bedrijf delen door reviews te schrijven, wat waardevolle inzichten biedt voor potentiële kandidaten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld het verwachte salaris voor een specifieke functie binnen jouw bedrijf inzien. Deze feedback biedt ook een kans om je werkgeversmerk te versterken en kandidaten aan te trekken die passen bij de bedrijfscultuur.
StepStone
StepStone is een van de grootste vacaturewebsites in Europa en wint ook in Nederland aan populariteit. Het platform richt zich voornamelijk op hoger opgeleiden en biedt een uitgebreid vacatureaanbod in sectoren zoals IT, sales en marketing. Werkzoekenden kunnen kiezen uit een breed scala aan functies, van junior tot senior posities, met opties voor fulltime, parttime en volledig thuiswerken.
Bij StepStone kun je kiezen uit twee betaalde pakketten voor het plaatsen van je vacature. Het uitgebreide pakket biedt extra opties, zoals een persoonlijke lay-out om je vacature nog meer op te laten vallen. Ongeacht het pakket is je vacature 60 dagen zichtbaar en wordt deze verspreid via meer dan 50 relevante partnerwebsites, ondersteund door gerichte advertenties via onder andere Google.
Naast het plaatsen van vacatures kun je een gratis bedrijfsprofiel aanmaken. Hiermee kun je jouw organisatie presenteren met extra informatie, foto’s, video’s en verhalen van medewerkers. Dit helpt werkzoekenden een beter beeld te krijgen van jouw bedrijfscultuur en werkomgeving. Bovendien krijg je een vaste contactpersoon die ondersteuning biedt gedurende het hele wervingsproces.
StepStone gebruikt AI om kandidaten en werkgevers beter te matchen. Dankzij geavanceerde technologie analyseert het platform niet alleen de criteria van kandidaten, maar ook hun zoekgedrag, wat resulteert in relevante vacaturmeldingen en meer sollicitaties. Met een netwerk dat actief is in 138 landen en ruim 20 jaar ervaring, is StepStone ook geschikt voor bedrijven die internationaal talent willen aantrekken.
Jooble
Jooble is een internationale zoekmachine voor vacatures die vacatures verzamelt van duizenden verschillende websites en uitzendbureaus. In Nederland staan momenteel meer dan 219.000 vacatures online op het platform. Werkgevers kunnen gratis vacatures plaatsen zonder limieten op het aantal of de tijd. Je krijgt toegang tot een persoonlijk account en analytics om de prestaties van je vacatures te volgen.
Voor meer zichtbaarheid kun je een betaalde premium campagne starten. Je vacature wordt dan opgenomen in vacature-alerts, krijgt een prominente plaatsing in de zoekresultaten en wordt via de campagne gepromoot naar jouw specifieke doelgroep. Je betaalt alleen voor de weergaven die mensen bereiken die daadwerkelijk in jouw doelgroep vallen.
Werk.nl
Werk.nl is de vacaturewebsite van het UWV, waar werkgevers gratis vacatures kunnen plaatsen, mits de vacature leidt tot een betaalde baan. Vacatures voor vrijwilligerswerk of cursussen worden dan ook niet geaccepteerd. Het platform richt zich voornamelijk op mbo-vacatures en instapfuncties. Werkgevers kunnen ook actief zoeken naar geschikte kandidaten via de uitgebreide cv-database.
Google for Jobs
Google for Jobs is een gratis functie van Google die vacatures verzamelt van verschillende bronnen en deze direct toont in de zoekresultaten. Sinds de lancering in Nederland in augustus 2020 heeft het platform een grote impact gehad. Je kunt je vacatures gratis zichtbaar maken op Google for Jobs door een stukje code (structured data) toe te voegen aan je vacatures.
Werkzoekenden uit diverse sectoren en niveaus gebruiken Google om nieuwe functies te vinden, wat zorgt voor een breed bereik van potentiële kandidaten. Wanneer ze op een vacature klikken, worden ze doorgestuurd naar de originele vacaturesite of de website van de werkgever. Google for Jobs fungeert dus als een verlengstuk van je vacature, waardoor je extra zichtbaarheid krijgt.
Jobbird
Jobbird is een vacaturesite met meer dan 110.000 openstaande vacatures in Nederland. Werkgevers kunnen kiezen tussen het plaatsen van gratis vacatures of premium vacatures. Premium vacatures verschijnen boven gratis advertenties en worden meegenomen in vacaturemailings, waardoor ze sneller gezien worden door de juiste kandidaten. Bovendien krijgen werkgevers toegang tot een CV-database met meer dan 200.000 profielen.
Hoe meer premium vacatures je plaatst, hoe meer korting je krijgt voor het plaatsen van premium vacatures. Zo krijg je bij het plaatsen van 2 vacatures 18% korting en bij het plaatsen van 5 vacatures al 40% korting. Jobbird werkt samen met partnernetwerken zoals YoungCapital, Talent.com en Jooble. Je vacatures zijn ook automatisch zichtbaar op Google for Jobs.
Vacatures.nl
Vacatures.nl is een vacaturesite die vooral populair is bij kleine ondernemers. Je kunt je vacatures namelijk gratis plaatsen. Daarnaast is er de optie om vacatures extra onder de aandacht te brengen door te adverteren. Dit gebeurt op basis van een prestatiegericht model, waarbij je alleen betaalt voor de behaalde resultaten. Er staan momenteel meer dan 10.000 vacatures online, verspreid over Nederland.
Monsterboard.nl
Monsterboard.nl is een van de grootste vacaturesites in Nederland en maakt deel uit van het wereldwijde Monster-netwerk. Het platform richt zich voornamelijk op hoogopgeleiden, zoals hbo- en wo-professionals. Vacatures worden niet alleen op Monsterboard.nl geplaatst, maar ook gedeeld met diverse partnerwebsites. Als je open staat voor internationaal talent, kun je jouw vacature ook buiten Nederland goed zichtbaar maken.
Als je vacatures wilt plaatsen, kan dit op 2 manieren. Je kunt kiezen voor de standaard optie, waarbij je alleen betaalt wanneer kandidaten je vacature bekijken of erop solliciteren. De pro optie biedt extra voordelen, zoals de promotie van je vacatures met een maandelijks tegoed en toegang tot de uitgebreide cv-database, waarmee je actief kunt zoeken naar geschikte kandidaten.
Intermediair
Intermediair is een vacaturesite die zich richt op hoogopgeleiden, met een focus op universitair niveau en ambitieuze professionals. Het platform heeft een indrukwekkende database van 1,1 miljoen cv's, waarvan 440.000 van HBO+ professionals. Werkgevers ontvangen gemiddeld 30 sollicitaties per vacature via het platform.
Voor het plaatsen van vacatures kun je kiezen uit verschillende pakketten. Het basispakket biedt 60 dagen zichtbaarheid en opname in vacature-alerts naar ruim 700.000 kandidaten. Premium opties bieden extra voordelen, zoals een topplaatsing bovenaan de zoekresultaten, meer zichtbaarheid via het DPG Media-netwerk en gerichte doelgroep targeting via Google, social media en andere vacaturesites.
Nederland Vacature
Nederland Vacature is een vacaturesite waarop enkel vacatures van directe werkgevers worden getoond. Dit voorkomt dat dezelfde vacatures herhaaldelijk door verschillende uitzendbureaus worden geplaatst. De website trekt dagelijks 25.000 werkzoekenden in de Benelux. Als werkgever kun je een eigen bedrijfspagina aanmaken, waarop je verschillende mogelijkheden hebt om je employer brand uit te lichten.
Als werkgever heb je de mogelijkheid om vacatures te plaatsen met gerichte targeting. Je kunt bij het plaatsen van vacatures kiezen voor verschillende pakketten. Hoe groter het pakket, hoe vaker je vacature wordt meegenomen in target mailings (in Nederland hebben ze een database van 200.000 kandidaten) en hoe langer je vacature online staat. Als je meer dan 10 vacatures wilt plaatsen, wordt er een pakket op maat aangeboden.
Naast de vacatureplaatsing biedt Nederland Vacature geavanceerde marketingtools zoals marketing automation en proactieve communicatie met werkzoekenden. Dit helpt ervoor te zorgen dat vacatures bij de juiste kandidaten terechtkomen. Ook worden vacatures kosteloos gedeeld via andere platforms zoals JoBBsquare, Jobrapido, Google Ads en LinkedIn, waardoor de zichtbaarheid verder wordt vergroot.
Beste niche vacaturesites in Nederland
Eerder in het artikel kon je lezen dat grote vacaturesites handig zijn voor algemene werving, omdat je in één keer een groot publiek werkzoekenden bereikt. In andere gevallen kan het verstandig zijn om vacatures te delen op niche vacaturesites, zodat je direct een gericht publiek bereikt dat geschikt is voor de baan en wellicht niet op bredere vacaturesites kijkt. Denk aan kandidaten met specifieke vaardigheden of ervaring binnen jouw sector.
In veel gevallen is een combinatie van beide het beste: zowel plaatsing op grote platforms als op niche platforms. Kijk en test vooral wat in jouw situatie het beste werkt.
Iedere niche vacaturesite richt zich op een specifieke doelgroep
Hieronder benoemen we een aantal populaire niche vacaturesites in Nederland. De doelgroepen op deze platforms variëren van expats tot zzp'ers, van lokale vacaturesites tot internationale platforms, van sites gericht op de IT-sector tot het onderwijs, en van vacaturebanken voor expats tot platforms voor starters op de arbeidsmarkt. Bepaal de doelgroep voor jouw vacature en ontdek op welke vacaturesites je ze vindt.
IAmExpat.nl
IAMExpat.nl is in de eerste plaats een platform waarop informatie over werken en leven in Nederland wordt gedeeld. Op het platform is ook een vacaturebank te vinden met interessante vacatures voor internationale professionals in Nederland. De website trekt hoogopgeleide, (vaak) meertalige expats aan die geïnteresseerd zijn in werken in Nederland.
Om je vacatures extra zichtbaar te maken, kun je deze uitlichten op de vacaturebank. Op deze manier kun je potentiële kandidaten meer inzicht in jouw bedrijfscultuur geven, waardoor de kans groter is dat de juiste mensen solliciteren. Als jij open staat voor internationaal talent, is IAmExpat.nl een handig platform om je vacatures te delen, omdat deze doelgroep moeilijker te bereiken is via reguliere vacaturesites.
Magnet.me
Magnet.me richt zich op studenten en jonge professionals met 0 tot 7 jaar werkervaring. Het platform biedt meer dan 25.000 stages, traineeships en banen, gedeeld door bedrijven van startups tot multinationals. Magnet.me heeft een database van meer dan 400.000 jonge professionals en heeft 15.000 maandelijkse actieve gebruikers. Werkgevers kunnen gratis vacatures plaatsen en extra opties afnemen voor meer zichtbaarheid en branding.
Magnet.me onderscheidt zich door zijn interactieve aanpak. Werkgevers zien direct welke kandidaten bij hun vacatures passen en kunnen geïnteresseerden benaderen via likes en connecties, wat de kans op succesvolle werving vergroot. Daarnaast biedt het platform handige tools om de bedrijfscultuur te presenteren, zoals foto’s, video’s en medewerkersprofielen.
VacatureVia
VacatureVia is een vacaturebank die zich richt op hoogopgeleide professionals in de creatieve industrie tussen de 25 en 35 jaar. Het platform biedt vacatures in Amsterdam en andere grote steden, zoals Rotterdam, Utrecht en Den Haag. VacatureVia heeft een actieve community en een sterke aanwezigheid op social media, waaronder meer dan 15.000 volgers op LinkedIn, 16.000 volgers op Instagram en 30.000 volgers op Facebook.
Het platform trekt bijna 180.000 maandelijkse bezoekers en biedt werkgevers flexibele vacaturepakketten. Deze variëren van een basisoptie met 14 dagen zichtbaarheid en één social media moment tot een all-in pakket met een jaar zichtbaarheid en onbeperkte promoties op social media. Daarnaast zijn er extra opties beschikbaar, zoals social media branding, herschreven vacatureteksten en employer branding posts.
Meesterbaan.nl
Meesterbaan.nl is de grootste vacaturesite voor het onderwijs in Nederland. Er staan meer dan 3.000 vacatures online voor docenten, schoolleiders en ondersteunend personeel. Jaarlijks wordt er zo’n 100.000 keer gesolliciteerd via dit platform. Werkgevers kunnen niet alleen vacatures plaatsen, maar ook eenvoudig sollicitaties beheren via een geïntegreerd ATS en hun school profileren met een eigen werken-bij-pagina.
Werkgevers hebben de keuze tussen een jaarabonnement met onbeperkte vacatureplaatsingen of losse pakketten waarbij vacatures 60 dagen online staan. Daarnaast zijn er aanvullende diensten, zoals het uitlichten van vacatures, Google Ads-campagnes of employer branding mogelijkheden. Vacatures worden ook gedeeld met partnernetwerken zoals Google for Jobs, LinkedIn Jobs en Jooble.
Dribbble
Dribbble is een platform waarop designers en creatief talent hun persoonlijke portfolio’s (ontwerpen) plaatsen. Daarnaast biedt Dribbble een vacaturebank waar bedrijven hun vacatures kunnen plaatsen. Er zijn vacatures over de hele wereld te vinden, inclusief veel remote werk (werk op afstand). Dit platform is een goede keuze voor werkgevers die design talent zoeken en niet gebonden zijn aan een specifieke locatie.
Voor het plaatsen van vacatures op Dribbble betaal je een vast tarief. Je kunt kiezen voor een standaard plaatsing of een promotiepakket voor meer zichtbaarheid van je vacature. Bij het plaatsen krijg je toegang tot een dashboard waarmee je de status van je vacatures kunt volgen en analyseren. Een vergelijkbaar platform is Behance, waar je een nog groter publiek van creatieve professionals bereikt, al liggen de tarieven daar iets hoger.
ICTerGezocht
ICTerGezocht is een vacaturesite voor de IT-sector in Nederland. De vacaturebank trekt maandelijks 110.000 bezoekers. Er zijn meer dan 4.500 vacatures beschikbaar, en vacatures ontvangen gemiddeld 22 sollicitaties. Bijna 9.000 ICT’ers zijn ingeschreven voor de dagelijkse vacaturemail, en meer dan 15.000 werkzoekenden hebben hun cv in de cv-database geplaatst.
Werkgevers kunnen kiezen uit verschillende betaalde pakketten om hun vacatures te plaatsen. De prijs bepaalt hoe zichtbaar de vacature wordt. Bij het duurste pakket, de spotlight vacature, wordt de vacature:
- een maand lang extra gepromoot
- verschijnt deze 2 keer in de vacaturemail
- krijgt deze een toplocatie op de homepage
- staat deze bovenaan de vacaturebank; en
- wordt deze doorgeplaatst op externe platforms zoals LinkedIn Jobs en Google for Jobs.
GitHub en StackOverflow
Het vinden van goede developers kan een uitdaging zijn, maar platforms als GitHub en StackOverflow bieden uitstekende mogelijkheden om technisch talent te ontdekken. GitHub fungeert als een repository voor codebeheer en maakt het mogelijk om developers te vinden door hun bijdragen aan open-source projecten te bekijken. StackOverflow is een vraag- en antwoordsite waar developers dagelijks technische problemen oplossen.
Beide platforms beschikken over een jobs-sectie voor het plaatsen van vacatures. Door actief deel te nemen aan de community kun je ook rechtstreeks in contact komen met developers die goed aansluiten bij je openstaande vacatures. Hoewel GitHub en StackOverflow geen traditionele vacaturesites zijn, bieden ze een waardevolle kans om talent te werven, vergelijkbaar met het actief zoeken naar personeel via LinkedIn.
Alternatieven voor vacaturesites
Op de competitieve arbeidsmarkt van vandaag de dag trekken bedrijven alles uit de kast om het juiste talent aan te trekken en aan zich te binden. Hoe hard je ook je best doet, soms is het verspreiden van je vacatures op relevante vacaturesites niet voldoende om aan het juiste personeel te komen. In dat geval kun je jouw vacatures (tijdelijk) uitzetten bij uitzendbureaus of bemiddelingspartners.
Uitzendbureaus
Een uitzendbureau biedt tijdelijk personeel aan jouw bedrijf. Het bureau is de werkgever van de uitzendkrachten, die voor een bepaalde periode bij jouw bedrijf werken. Het bureau regelt salarisbetaling, arbeidsvoorwaarden en administratieve taken. Jij betaalt een vergoeding voor de diensten, die vaak gebaseerd is op het uurloon of maandsalaris van de uitzendkracht, plus een marge voor de kosten van het bureau.
Bekende uitzendbureaus in Nederland zijn Randstad en YoungCapital. Randstad richt zich op werkzoekenden in diverse sectoren, van techniek en IT tot de zorg en financiële dienstverlening. YoungCapital richt zich voornamelijk op jongere werkzoekenden en is actief in sectoren zoals horeca, logistiek, administratief werk en IT. Beide partijen hebben een eigen vacatureplatform en werken ook als bemiddelingspartner.
Bemiddelingspartners
Een bemiddelingspartner helpt je bij het vinden van geschikt personeel, vaak voor vast dienstverband. Het bureau neemt de werving en selectie uit handen, maar is meestal niet de werkgever van de kandidaten. Jij betaalt de bemiddelingspartner een vergoeding die kan bestaan uit een vast bedrag per succesvolle plaatsing of een vergoeding op basis van het salaris van de kandidaat.
De meeste bemiddelingspartners hebben een expertisegebied, vaak gericht op specifieke sectoren, doelgroepen of functies. Zo richt Undutchables zich bijvoorbeeld op het bemiddelen van internationaal personeel, met een sterke focus op meertalig kandidaten. Adams Recruitment richt zich op nationaal en international talent binnen meerdere sectoren, waaronder de financiële sector, marketing, sales en IT.
Conclusie
In 2025 zijn er veel verschillende vacaturesites in Nederland te vinden. De grootste sites zijn Indeed, LinkedIn Jobs en Nationale Vacaturebank. Jongeren onder de 30 jaar maken daarnaast veel gebruik van Glassdoor, Magnet.me en YoungOnes. Het plaatsen van vacatures op deze websites biedt toegang tot een groot aantal werkzoekenden, maar naast kwantiteit is het ook belangrijk om te focussen op kwaliteit.
Zoek daarom ook niche vacaturebanken, zodat je direct de juiste doelgroep bereikt, die mogelijk niet op algemene vacaturesites kijkt. Denk aan kandidaten met specifieke vaardigheden of ervaring binnen jouw sector. Populaire niche vacaturebanken in Nederland zijn bijvoorbeeld Meesterbaan.nl, ICTerGezocht en IAmExpat.nl. Test verschillende vacaturebanken uit en ontdek waar je de meeste geschikte kandidaten aantrekt.
Lukt het je niet (snel genoeg) om het juiste personeel aan te trekken, dan kun je overwegen om (tijdelijk) personeel te vinden via uitzendbureaus of bemiddelingsbureaus in te schakelen om je te helpen bij werving en selectie.
Maak je gebruik van Recruitee by Tellent, dan heb je toegang tot een breed scala aan vacaturesites. Maak gebruik van de multi-posting optie om je vacatures eenvoudig op meerdere platforms tegelijk te plaatsen. Ben je benieuwd hoe Recruitee jouw werving- en selectieproces verder kan verbeteren? In een demo van 30 minuten laten we je graag zien wat er mogelijk is.