De concurrerende arbeidsmarkt dwingt bedrijven om scherp te blijven. Kandidaten hebben steeds meer keuze en kijken kritisch naar jou als werkgever: wat heb jij te bieden? Geen wonder dat employer branding een onmisbaar onderdeel van de bedrijfsstrategie is geworden. Door actief te werken aan een sterk werkgeversmerk, trek je niet alleen de juiste kandidaten aan, maar zorg je er ook voor dat je huidige medewerkers met trots en plezier bij je blijven werken.
Uit de Stand van Werven 2023 blijkt dat 70% van de recruitment professionals employer branding ziet als de meest effectieve manier om talent te werven. Voor 74% van de corporates staat employer branding zelfs bovenaan de prioriteitenlijst, nog boven directe werving. En dat is niet voor niets: een sterk werkgeversmerk helpt je een betere werkgever te worden en helpt je op een duurzame manier talent aan te trekken én te behouden.
In dit artikel leggen we uit wat employer branding is, waarom het zo belangrijk is en uit welke onderdelen het bestaat. We gaan ook in op hoe employer branding zich verhoudt tot andere HR- en marketingstrategieën, zoals talentacquisitie, strategisch recruitment en de candidate journey. Tot slot delen we een inspirerend voorbeeld van succesvolle employer branding, waarbij het werkgeversmerk zo goed is neergezet dat kandidaten in de rij staan om er te komen werken!
Wat je leert in dit artikel (belangrijkste punten)
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Wat employer branding is en wat het anders maakt dan corporate branding.
- Wie binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor employer branding.
- Waarom employer branding belangrijk is, juist nu!
- Uit welke 6 onderdelen employer branding bestaat.
- Hoe employer branding zich verhoudt tot andere HR- en marketingstrategieën.
- Hoe andere bedrijven een succesvolle employer branding hebben opgezet.
Laten we beginnen!
Wat is de betekenis van employer branding?
Employer branding gaat over het bouwen van een sterk werkgeversmerk, zodat potentiële kandidaten zich aangetrokken voelen tot je bedrijf en huidige werknemers met trots en plezier bij je (blijven) werken. Waar ‘normale’ branding gericht is op hoe jouw product of dienst in de markt bekendstaat, draait employer branding om jouw imago als werkgever. Het gaat erom hoe jouw medewerkers je zien als werkgever, en hoe dat beeld naar buiten wordt gecommuniceerd.
Het is belangrijk om niet alleen afhankelijk te zijn van je bedrijfsmerk, maar ook te investeren in je werkgeversmerk. Hoewel het fijn is als mensen van je bedrijfsmerk houden, betekent het hebben van een goed product namelijk nog niet dat je ook een geliefde werkgever bent. Employer branding draait om hoe je als werkgever omgaat met je medewerkers en welke initiatieven je neemt om de werkomgeving te verbeteren.
Onderzoek wie jouw doelgroep is en wat zij willen
Het doel is niet om indruk te maken op zoveel mogelijk (potentiële) werknemers, maar om diegenen aan te trekken die goed passen bij jouw bedrijf, de functie en de bedrijfscultuur. Daarom is het belangrijk om je doelgroep zorgvuldig te bepalen. Het opstellen van een mission statement kan helpen om de kernwaarden en doelen van je bedrijf helder te krijgen en daarmee de doelgroep te vinden die hierbij past.
Een sterke employer branding begint met het zijn van een goede werkgever. Hiervoor moet je eerst goed begrijpen waar je medewerkers behoefte aan hebben en daarop inspelen. Medewerkersenquêtes zijn een handig middel om in kaart te brengen hoe jouw huidige personeelsbestand het bedrijf ervaart en waar verbeterkansen liggen. Dit geeft je inzicht in waar je nu staat en waar je naartoe wilt.
De boodschap moet in lijn zijn met de realiteit binnen het bedrijf
Veel mensen denken dat employer branding vooral draait om het verhaal dat je over je bedrijf naar buiten brengt. Wat ze daarbij vaak vergeten, is een cruciale stap: daadwerkelijk een goede werkgever zijn. Employer branding heeft pas een duurzaam effect als je huidige medewerkers de werkgever zien zoals die naar buiten wordt gepresenteerd. De externe boodschap moet in lijn zijn met de realiteit binnen het bedrijf.
Employer branding is een doorlopend proces
Het is van cruciaal belang om je voortdurend bezig te houden met het verbeteren en ontwikkelen van je employer branding. Het aantrekken van werkzoekenden is slechts het begin. De echte uitdaging ligt in het dagelijks onderhouden en versterken van je werkgeversmerk. Dit vraagt om een constante integratie van je employer branding in alle aspecten van het bedrijf, zodat de waarden en cultuur altijd zichtbaar blijven.
Het is essentieel om het proces jaarlijks te evalueren. De redenen waarom mensen vorig jaar voor jouw bedrijf kozen, zijn mogelijk niet meer van toepassing dit jaar. Daarom moet je regelmatig in kaart brengen wat medewerkers belangrijk vinden en hoe je hierop kunt inspelen. Het gaat hierbij niet om het promoten van het bedrijf zoals bij marketing, maar om het positioneren van je bedrijf als een aantrekkelijke plek voor talent.
Verderop lees je meer over de verschillende communicatiestrategieën die je kunt inzetten bij het werken aan je employer branding.
Wie is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor employer branding?
De verantwoordelijkheid voor employer branding ligt niet bij één persoon of afdeling, maar is een gezamenlijke taak binnen het bedrijf.
- HR en wervingsteams: Deze teams zijn meestal het meest betrokken bij employer branding, omdat ze direct contact hebben met kandidaten en medewerkers. Zij zorgen ervoor dat de boodschap over de bedrijfscultuur en waarden consistent is.
- Leiderschap: De directie en het management zijn cruciaal voor employer branding, omdat zij bepalen wat de visie en cultuur van het bedrijf zijn. Hun beslissingen en gedrag beïnvloeden hoe medewerkers en kandidaten het bedrijf zien.
- Marketing: Het marketingteam speelt een belangrijke rol in employer branding door de communicatie en branding te ontwikkelen die de voordelen en waarden van het bedrijf benadrukken.
- Brandteam: Het brandteam werkt nauw samen met marketing om ervoor te zorgen dat het werkgeversmerk op een aantrekkelijke en consistente manier wordt gepresenteerd, zowel in offline marketingmateriaal als op de website en sociale media.
- Medewerkers: De huidige medewerkers zijn ook belangrijke ambassadeurs van het werkgeversmerk. Hun ervaringen en meningen hebben een groot effect op de reputatie van het bedrijf als werkgever.
Kortom, employer branding is een teaminspanning die samenwerking vereist tussen verschillende afdelingen en medewerkers op alle niveaus van het bedrijf.
Waarom is employer branding belangrijk?
Werken aan een sterk werkgeversmerk betekent in feite werken aan een goede werkgever zijn, wat voordelen oplevert voor alle betrokken partijen: potentiële kandidaten, het huidige personeelsbestand en het bedrijf.
Aantrekken van de juiste kandidaten
Kandidaten zijn eerder geneigd om voor je te werken als ze weten dat je een goede werkgever bent. In tijden van arbeidskrapte is het extra belangrijk om te investeren in employer branding, omdat dit je helpt de beste kandidaten aan te trekken en je concurrentie een stap voor te blijven. Een sterk werkgeversmerk maakt je aantrekkelijker voor talentvolle kandidaten, die anders misschien voor een concurrent zouden kiezen.
Wanneer jouw visie en bedrijfscultuur duidelijk zijn, kunnen kandidaten ook beter inschatten of dit aansluit bij hun eigen waarden en behoeften. Dit leidt tot sollicitanten die goed passen bij de bedrijfscultuur, waardoor het aantal mismatches afneemt.
Het is belangrijk om vanaf het eerste contact een sterke indruk te maken op potentiële kandidaten. Laat je werkgeversmerk terugkomen in elk aspect van het proces: van het eerste kennismakingsgesprek tot onboarding en het dagelijkse werkklimaat.
Heb je moeite met het aantrekken van de juiste kandidaten? Lees dan ook eens over de 7 redenen waarom je geen betere kandidaten aantrekt.
Betrokken en gemotiveerde medewerkers
Wanneer kandidaten bij je aan de slag gaan, zorgt een sterk werkgeversmerk vaak voor meer trots, betrokkenheid en motivatie. Tevreden medewerkers blijven langer, wat niet alleen het verloop verlaagt, maar ook de werksfeer verbetert. Bovendien worden tevreden werknemers je beste merkambassadeurs: hun enthousiasme straalt naar buiten, waardoor je reputatie als werkgever groeit en steeds meer kandidaten willen solliciteren.
Positieve feedback en reputatie
Zelfs als werknemers vertrekken, zullen ze een goed woordje voor je doen als je een goede werkgever bent geweest. Ze kunnen positieve reviews achterlaten op websites zoals Glassdoor, wat een belangrijke factor is in de perceptie van je werkgeversmerk. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken van nieuwe kandidaten, maar versterkt ook de reputatie van je bedrijf in de markt.
Lagere wervingskosten
Een sterk werkgeversmerk leidt ook tot lagere wervingskosten. Wanneer je huidige medewerkers tevreden zijn en graag bij je blijven werken, bespaar je niet alleen op de kosten van werving, maar ook op de tijd en middelen die nodig zijn voor het inwerken van nieuwe medewerkers.
Door nu te investeren in employer branding voorkom je dat je later veel geld moet uitgeven aan dure advertenties en recruitmentbureaus, waarvan het niet eens zeker is dat ze jouw personeelsproblemen duurzaam zullen oplossen.
Invloed op producten en diensten
Daarnaast heeft goed werkgeverschap een positieve invloed op je producten en diensten. Klanten zijn eerder geneigd om producten te kopen van een merk dat ze aanspreekt en dat bekendstaat als een goede werkgever. Dit versterkt niet alleen de algehele reputatie van je bedrijf, maar kan ook leiden tot grotere klantloyaliteit. Een mooi bijkomend voordeel!
Uit welke onderdelen bestaat employer branding?
Het opbouwen van een sterke employer branding gaat niet vanzelf. Er is een doordachte strategie voor nodig om een positieve reputatie op te bouwen, zowel bij je huidige werknemers als bij potentiële nieuwe kandidaten. Een effectieve employer branding-strategie bestaat uit 6 verschillende onderdelen:
1. Het creëren van een mission statement
De eerste stap is het creëren van een mission statement: een duidelijke verklaring van de missie, visie en waarden van het bedrijf die helpt bij het aantrekken en behouden van talent. Idealiter stel je deze op bij de oprichting van je bedrijf. Wat je wilt voorkomen, is dat je er pas aan werkt wanneer je personeel wilt werven, want het opbouwen van een sterk werkgeversmerk kost tijd.Zorg dat employer branding onderdeel is van jouw bedrijfsstrategie, zodat er continu aan wordt gewerkt. In tijden van arbeidskrapte, herpositionering of rebranding is het verstandig om er extra aandacht aan te geven.
2. Het opstellen van een Employer Value Proposition (EVP)
Het is belangrijk dat het werkgeversbeleid aansluit bij de visie en waarden van het bedrijf. Een effectief hulpmiddel hiervoor is het opstellen van een Employer Value Proposition (EVP). Dit document bevat de belofte die jij als werkgever doet aan je werknemers en vormt de basis van je employer brand. Het beschrijft wat jouw bedrijf te bieden heeft en wat jou als werkgever uniek maakt ten opzichte van de concurrentie.
Dit omvat alles: van het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden tot de bedrijfscultuur, de ontwikkelmogelijkheden, de werk-privébalans en de sfeer binnen het team.
Het integreren van de EVP in de bedrijfscultuur
Nadat je de EVP hebt opgesteld, is het belangrijk om de beloften die je daarin doet daadwerkelijk na te komen. Zorg ervoor dat de waarden en afspraken uit de EVP zijn verweven in je dagelijkse werkgeversbeleid. Als je in de EVP aangeeft dat je persoonlijke groei en ontwikkeling belangrijk vindt, moet dit ook zichtbaar zijn in de praktijk, bijvoorbeeld door actief opleidingsmogelijkheden en coaching aan te bieden.
Zorg dat de beloften uit de EVP tijdens het hele wervingsproces zichtbaar zijn, van het eerste gesprek tot het tekenen van het contract. Deze beloften moeten ook dagelijks voelbaar zijn op de werkvloer, van onboarding tot het moment dat een medewerker vertrekt. Zo versterk je niet alleen je employer brand tijdens het werven, maar ook door de hele werknemerservaring heen.
3. Het verzamelen van werknemersfeedback
Het is cruciaal om regelmatig te controleren of de inhoud en uitvoering van je EVP nog steeds aansluit bij de behoeften en verwachtingen van je werknemers. Dit kun je doen door actief feedback te verzamelen, bijvoorbeeld via medewerkersenquêtes. Gebruik deze feedback om concrete verbeteringen door te voeren en betrek je werknemers bij het proces. Zo houd je je employer brand relevant en sterk.
Door elk jaar opnieuw uit te vragen wat werknemers belangrijk vinden, kun je je EVP toekomstbestendig houden. Behoeften kunnen jaarlijks verschuiven of veranderen, dus het is belangrijk om hierop in te spelen.
Exitgesprekken en jaarlijkse stay interviews
Voer niet alleen exitgesprekken wanneer een werknemer vertrekt, maar houd ook jaarlijkse ‘stay interviews’ te houden om te inventariseren waarom medewerkers blijven. Op deze manier vind je de kern van jouw werkgeversmerk. Vervolgens kun je je sterke punten verder uitbouwen, wat helpt om potentiële werknemers aan te trekken en turnover zoveel mogelijk te voorkomen.
Door de vraag “Waarom kom je elke dag naar je werk en doe je wat je doet?” aan je medewerkers te stellen, ontdek je de waarden die iedereen binnen het bedrijf verbindt. Dat is de kern van je employer brand. - Karim Gharsallah, voormalig Global Talent Acquisition Lead en Global Head of Recruitment bij Tellent
4. Het inzetten van verschillende communicatiekanalen
Een belangrijk onderdeel van employer branding is het verhaal dat je naar buiten brengt over je werkgeversmerk. Het is niet voldoende om een goede werkgever te zijn; het is ook cruciaal om dit duidelijk en consistent te communiceren. Zorg ervoor dat wat je uitdraagt in lijn is met de werkelijke bedrijfscultuur. Kandidaten willen een eerlijk en realistisch beeld van wat ze kunnen verwachten wanneer ze voor je kiezen.
Stel een communicatieplan op waarin je duidelijk beschrijft wat het bedrijf wil bereiken. Beschrijf de doelgroep en bepaal welke kernboodschap je wilt overbrengen. Kies vervolgens de juiste communicatiekanalen om deze boodschap effectief te verspreiden. Bepaal tot slot hoe je de resultaten van de communicatie gaat meten en evalueren, zodat je kunt vaststellen of de doelen zijn behaald en je - waar nodig - tussentijds kunt bijsturen.
Je kunt jouw verhaal via verschillende communicatiekanalen naar buiten brengen. Potentiële kandidaten kun je bereiken via vacaturesites, je werken-bij-pagina / werken-bij-website en socialmediakanalen. Deel daar bijvoorbeeld verhalen van werknemers in video’s of blogs. Interne werknemers kun je bereiken via interne nieuwsbrieven, online omgevingen, bijeenkomsten en natuurlijk op de werkvloer.
Lees ook onze tips voor het schrijven van effectieve vacatures.
Je werken-bij-pagina moet geen lijst van vacatures zijn. Het moet een plek zijn waar potentiële werknemers kunnen ontdekken wat het betekent om voor jouw bedrijf te werken. Vul de pagina met interessante, authentieke content, zoals blogs van huidige medewerkers of een overzicht van interne momenten met foto’s of video’s. Het moet een ervaring zijn die volledig in lijn is met je employer brand. - Karim Gharsallah, voormalig Global Talent Acquisition Lead en Global Head of Recruitment bij Tellent
De waarde van merkambassadeurs
Je medewerkers zijn van onschatbare waarde als het gaat om het versterken van je werkgeversmerk. Als ervaringsdeskundigen weten zij precies hoe het voelt om voor jouw bedrijf te werken en kunnen ze het beste uitdragen wat jouw organisatie te bieden heeft. Medewerkers fungeren dan ook als de belangrijkste merkambassadeurs van je bedrijf.
Oprechte ervaringen van medewerkers zijn vaak veel krachtiger dan welke marketingboodschap dan ook, omdat ze als betrouwbaarder worden gezien door potentiële kandidaten. Positieve verhalen van medewerkers verspreiden zich vaak vanzelf wanneer je een goede werkgever bent, maar er zijn ook actieve manieren om medewerkers te stimuleren hun ervaringen te delen.
Denk bijvoorbeeld aan een bonus voor succesvolle aanbevelingen (referral recruitment) of het actief aanmoedigen van medewerkers om foto’s en testimonials te delen.
Vraag je medewerkers ook om openstaande vacatures via hun eigen platforms te delen, als ze dat willen. Het is het meest effectief wanneer ze dit doen met een persoonlijke, authentieke boodschap over het bedrijf en hun eigen ervaringen met werken bij jouw organisatie.
5. Het meten en analyseren van de resultaten
Als laatste stap in je employer branding is het belangrijk om de effectiviteit van je strategie te evalueren. Dit kan door feedback van werknemers te verzamelen, zoals we eerder hebben besproken, maar ook door te kijken naar meetbare resultaten. Zorg ervoor dat je de juiste tools hebt om de resultaten te meten, zoals het aantal mensen dat je werken-bij-website bezoekt, de time-on-page en de bounce rate.
Analyseer de resultaten en optimaliseer je aanpak door te kijken welke onderdelen goed werken en welke verbeterd kunnen worden. Heb je bijvoorbeeld weinig organische klikken naar jouw werken-bij-website, dan is het essentieel om SEO goed toe te passen op je website en content. Door te investeren in zoekmachineoptimalisatie zorg je ervoor dat je employer brand beter gevonden wordt door de juiste doelgroep.
Wil je weten hoe je jouw vacatures kunt optimaliseren voor SEO? Op onze (Engelstalige pagina) lees je 9 manieren om de SEO van jouw vacatures te verbeteren.
Wat is de relatie tussen employer branding en andere marketingstrategieën?
Employer branding is nauw verbonden met verschillende andere HR- en marketingstrategieën, zoals wervingsmarketing, wervingsstrategie, corporate branding, talentacquisitie en de candidate journey. Ontdek hieronder hoe employer branding zich verhoudt tot deze strategieën en hoe ze elkaar versterken in het aantrekken en behouden van talent.
Employer branding is het startpunt van je wervingsstrategie
Om je als werkgever te onderscheiden in de concurrerende arbeidsmarkt, is het belangrijk om een goede wervingsstrategie te hebben. Dit betekent dat je planmatig en doordacht moet nadenken over hoe je personeel werft (strategisch recruitment). Employer branding is het startpunt van je wervingsstrategie: waar je als werkgever voor staat, moet de basis vormen van het gehele wervingsproces.
Alleen met een goede aanpak, waarin je employer branding en andere onderdelen, zoals arbeidsvoorwaarden, op orde hebt, kun je je onderscheiden van andere werkgevers. Dat is hard nodig, want door de huidige arbeidsmarkt hebben kandidaten het voor het kiezen. Ze zijn kieskeuriger en doen uitgebreid onderzoek naar jouw imago als werkgever. Websites als Glassdoor hebben dit onderzoek extra makkelijk gemaakt.
Employer branding versterkt je talentacquisitie
Het opbouwen van een sterk werkgeversmerk heeft meerdere voordelen: het trekt de juiste kandidaten aan en zorgt ervoor dat je huidige medewerkers tevreden blijven. Tevreden medewerkers worden vaak merkambassadeurs, wat het werkgeversmerk verder versterkt. Wanneer zij trots zijn op hun werkplek en dit uitdragen, vergroot dit de aantrekkingskracht van je bedrijf.
Een authentiek werkgeversmerk, ondersteund door de positieve ervaringen van je team, legt de basis voor een succesvol wervingsproces en helpt talent op de lange termijn te behouden. Dit creëert een opwaartse spiraal: hoe langer je medewerkers blijven, hoe meer tijd je hebt om je employer branding verder te versterken en talent aan te trekken. Lees je ook in over de wervingsmethoden die je vandaag de dag moet kennen.
Besteed aandacht aan employer branding bij elke stap in de candidate journey
De candidate journey is een overzicht van alle stappen die kandidaten doorlopen voordat ze (mogelijk) worden aangenomen. Door deze stappen in kaart te brengen, ontdek je op welke momenten je contact hebt met potentiële kandidaten. Dit is waardevol, omdat je zo tijdens elke stap aandacht kunt besteden aan je employer branding. Op die manier verbeter je de candidate experience gedurende het hele proces.
De contactmomenten zijn vaak te verdelen in drie fasen:
- De pre-sollicitatiefase: deze omvat de stappen (1) bewustwording, (2) overwegen en (3) interesse wekken.
- De sollicitatiefase: hierbij horen de stappen (4) solliciteren, (5) selectie en (6) aannemen.
- De startfase: dit is de fase van (7) inwerken.
Door deze momenten goed te benutten, kun je de employer branding gedurende de hele candidate journey versterken.
Employer branding vormt de kern van wervingsmarketing
Wervingsmarketing is het proces waarbij jij je bedrijf op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengt bij potentiële kandidaten. Het gaat over het actief promoten van jouw bedrijf en het delen van de voordelen die je als werkgever te bieden hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de inzet van social media, jouw aanwezigheid op carrière-evenementen en het gebruik van vacaturesites.
Employer branding vormt de kern van wervingsmarketing, omdat het de basis legt voor de boodschap die je als werkgever wilt uitstralen. Terwijl wervingsmarketing zich richt op het promoten van je bedrijf om kandidaten aan te trekken, geeft employer branding invulling aan wat je precies communiceert: wie je bent als werkgever, welke waarden je uitdraagt en waarom mensen voor jouw bedrijf zouden willen werken.
Lees hier 7 tips voor wervingsmarketing in de zorg.
Het verschil tussen corporate branding en employer branding
Corporate branding en employer branding zijn beide gericht op het versterken van de merkidentiteit van het bedrijf, maar ze richten zich op verschillende doelgroepen en doelen. Waar corporate branding gericht is op hoe jouw product of dienst in de markt bekendstaat, draait het bij employer branding om jouw imago als werkgever. Het gaat erom hoe jouw werknemers je zien als werkgever, en hoe dat beeld naar buiten wordt gecommuniceerd.
In dit voorbeeld gaat de corporate branding van GezondGroen over hoe hun producten in de markt staan, terwijl de employer branding zich richt op het creëren van een positief imago als werkgever.
Voorbeeld van employer branding
Sircle Collection is een inspirerend voorbeeld van een bedrijf dat succesvol een effectieve employer branding strategie heeft ontwikkeld en geïmplementeerd. Voorheen had de internationale hospitality groep voor elk hotelmerk een aparte carrièrepagina, en werd het wervingsproces handmatig en versnipperd georganiseerd.
Eén overkoepelende carrièrepagina
Om zowel het employer brand als de candidate experience te versterken, besloten ze deze losse onderdelen (met behulp van CareersHub) samen te voegen tot één overkoepelende carrièrepagina. Hiermee creëerden ze een centrale plek waar hun merkidentiteit en kernwaarden duidelijk en consistent naar voren komen. De groep neemt ook uitvoerbare stappen om haar bedrijfscultuur uit te bouwen in de vorm van visuele content.
We zijn een erg visueel bedrijf, dus visuele content is voor ons een uitstekende manier om kandidaten te laten zien wat we allemaal doen in de hospitality-branche. - Nela Avalos Cedeño, Recruitment & Employer Branding Manager voor Sircle Collection
Verbeterde samenwerking binnen het wervingsteam
De hotelgroep besloot te gaan werken met het ATS van Recruitee. Hiermee was het wervingsteam in staat om elkaar op een gestructureerde manier op de hoogte te houden van de verschillende kandidaten, sollicitaties en stappen in het wervingsproces. Het verbeterde de samenwerking en hiermee ook de candidate experience en het employer brand.
Een van onze favoriete functies is het overzicht van de kandidaatpijplijn en het bijhouden van de status van sollicitaties. Het wervingsteam kan notities over elke kandidaat achterlaten en zien in welke fase elke sollicitant zich in het proces bevindt. Dit maakt het gemakkelijk om informatie over kandidaten te delen en zorgt ervoor dat iedereen op één lijn ligt. - Nela Avalos Cedeño, Recruitment & Employer Branding Manager voor Sircle Collection
Het opzetten van talentpools
Sircle Collection maakt ook gebruik van de mogelijkheid tot het opzetten van relevante talentpools voor de afzonderlijke merken. Ze kunnen deze talentpools filteren op onder andere locatie, bereidheid om te verhuizen, competenties en vaardigheden. Op deze manier kan het bedrijf eenvoudig talenten verzamelen en benaderen die eerder hebben gesolliciteerd of in contact zijn geweest.
Talentpools zijn van onschatbare waarde voor onze recruiters en hiring managers. Het geeft ons de mogelijkheid om in contact te blijven met kandidaten, waardoor we niet helemaal opnieuw hoeven te beginnen als we ze overwegen voor een nieuwe functie. - Nela Avalos Cedeño, Recruitment & Employer Branding Manager voor Sircle Collection
Een sterk employer brand vergt continue verbeteringen
Door op diverse manieren feedback te verzamelen, blijft Sircle Collection continu werken aan het verbeteren van het employer brand. Zo verzamelt het bedrijf feedback via enquêtes, exitgesprekken, onboarding-onderzoeken, prestatie-evaluaties en medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Daarnaast voerden ze een employer brand-audit uit en organiseerden ze sessies met het personeel over diversiteit en inclusie.
Het is belangrijk voor ons om een veilige en open omgeving te creëren waarin onze medewerkers zich comfortabel voelen om onderwerpen als diversiteit en inclusie met ons te bespreken. - Nela Avalos Cedeño, Recruitment & Employer Branding Manager voor Sircle Collection
Conclusie
In de concurrerende arbeidsmarkt van vandaag zijn kandidaten kritischer geworden en hebben ze meer te kiezen. Dit maakt het voor bedrijven extra belangrijk om te investeren in een sterke employer branding. Het helpt niet alleen om de juiste kandidaten aan te trekken, maar zorgt er ook voor dat je huidige medewerkers tevreden blijven. Het draait hierbij om het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving en het consistent uitdragen van dit werkgeversimago.
Het opbouwen van een sterk werkgeversmerk vraagt om een doordachte strategie. Begin met het formuleren van een mission statement en een Employer Value Proposition (EVP), waarin je de visie en kernwaarden van je bedrijf (en vooral: als werkgever) vastlegt. Zorg dat je de waarden uit de EVP in het dagelijkse werkgeversbeleid integreert en verzamel regelmatig feedback van medewerkers om de effectiviteit en tevredenheid te meten.
Een succesvolle communicatie van je employer brand is cruciaal. Het is belangrijk om je verhaal duidelijk te delen via de juiste kanalen en je medewerkers actief in te schakelen als merkambassadeurs. Gebruik bijvoorbeeld testimonials en verhalen van medewerkers om een authentiek beeld van je bedrijf te geven.
Evalueer tot slot regelmatig de effectiviteit van je strategie door meetbare resultaten en feedback te verzamelen. Zo kun je blijven inspelen op de behoeften van je medewerkers en doorlopend bouwen aan een sterk(er) employer brand.