LinkedIn is de plek om jouw vacatures onder de aandacht te brengen van een breed publiek aan werkzoekenden. Denk aan het plaatsen van je vacature via LinkedIn Jobs, het delen via je persoonlijke LinkedIn-account, het optimaliseren van vacatureteksten voor betere vindbaarheid en het promoten van vacatures. In dit artikel delen we de 5 belangrijkste tips voor meer zichtbaarheid van jouw vacatures op LinkedIn.
Tip 1: Plaats je vacature op LinkedIn Jobs
Het plaatsen van een vacature op LinkedIn Jobs is een uitstekende manier om je vacature zichtbaar te maken voor een breed en relevant publiek. In 2024 heeft LinkedIn 5,5 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan 1,2 miljoen dagelijks actief zijn op het platform. Door je vacature op LinkedIn Jobs te plaatsen, vergroot je de zichtbaarheid aanzienlijk, wat je kansen vergroot om de juiste kandidaten te bereiken.
Dit maakt je vacature veel zichtbaarder dan wanneer je hem alleen op je eigen profiel of website plaatst.
Bedrijfspagina aanmaken en optimaliseren
Om een vacature via LinkedIn Jobs te plaatsen, moet je – naast het hebben van een persoonlijk LinkedIn-profiel – de beheerder van een bedrijfspagina zijn. Vacatures worden namelijk altijd gekoppeld aan het bedrijf dat ze plaatst. Heb je nog geen (aantrekkelijke) bedrijfspagina? In ons artikel over het maken en optimaliseren van een LinkedIn bedrijfspagina lees je precies hoe je deze snel kunt aanmaken en optimaal kunt instellen.
Vacatures plaatsen op LinkedIn Jobs in 5 stappen
Je plaatst jouw vacature als volgt op LinkedIn Jobs:
- Log in op je persoonlijke LinkedIn-account.
- Klik op de 9 puntjes met de titel ‘Voor bedrijven’.
- Klik op ‘Vacature plaatsen’.
- Kies je bedrijf en geef de functietitel en locatie van de vacature op.
- Vul de informatie van de vacature in en publiceer deze.
Het is belangrijk om de tijd te nemen voor het schrijven van een goede vacaturetekst en het structureren ervan. Kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan onze tips voor het schrijven van effectieve vacatures voor LinkedIn. Voor meer tips kun je terecht op onze pagina’s over het schrijven van een goede functietitel en het maken van een effectieve vacature.
Tip 2: Gebruik de juiste zoektermen voor vindbaarheid op LinkedIn
Als je een vacature plaatst op LinkedIn Jobs, is het belangrijk om de juiste zoektermen aan je vacaturetekst toe te voegen. Zo zorg je ervoor dat werkzoekenden jouw vacature gemakkelijk kunnen vinden via de zoekfunctie. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van office manager ook ‘administratief medewerker’, ‘office assistant’ of ‘teamcoördinator’ gebruiken als je werft voor deze functie.
Dit vergroot de kans dat jouw vacature zichtbaar wordt voor de juiste kandidaten. Denk niet alleen aan de functietitel, maar ook aan synoniemen en andere gangbare termen die kandidaten kunnen gebruiken. Zo kun je in plaats van ‘klantenservice’ ook ‘customer support’ of ‘client care’ gebruiken.
Tip 3: Voeg relevante links toe in je vacaturetekst
Voeg relevante links toe aan je vacature op LinkedIn Jobs, zoals een link naar je werken-bij-site of carrièrepagina. Je kunt ook je bedrijfslogo en een beschrijving van je bedrijf toevoegen aan je vacature. Dit versterkt je employer branding en helpt alleen de kandidaten aan te trekken die zich echt kunnen identificeren met je bedrijf, wat de kwaliteit van de sollicitaties verhoogt en je tijd bespaart.
Daarnaast kun je ook links toevoegen, zoals naar een video waarin een medewerker de werkdag laat zien, of een video die de werksfeer en bedrijfscultuur belicht. Dit geeft kandidaten een beter idee van wat ze kunnen verwachten en helpt hen te bepalen of ze zich kunnen vinden in de cultuur van je bedrijf. Je kunt deze video’s natuurlijk ook op je werken-bij-site en carrièrepagina plaatsen.
Tip 4: Deel je vacature ook op persoonlijke en bedrijfspagina’s
Het is slim om je vacature niet alleen via LinkedIn Jobs te delen, maar ook als post te plaatsen op je eigen LinkedIn-bedrijfspagina of carrièrepagina. Hier kun je de vacature verrijken met visuele content, zoals video's en foto's, die je niet direct in LinkedIn Jobs kunt toevoegen. Zo geef je kandidaten een completer beeld van je bedrijfscultuur en de functie.
Daarnaast is het handig om de vacature ook te delen via je persoonlijke LinkedIn-account, zodat je het bereik vergroot binnen je netwerk. Vraag ook je medewerkers om de vacature te delen, en dan het liefst met een persoonlijke insteek. Dit vergroot de zichtbaarheid en kan helpen om de juiste kandidaten aan te trekken, aangezien medewerkers vaak geloofwaardiger en persoonlijker overkomen dan een bedrijfsbericht.
Tip 5: LinkedIn-vacatures promoten via advertenties en gesponsorde content
Hoewel je gratis vacatures kunt delen via LinkedIn Jobs, zijn er wel een paar beperkingen waar je rekening mee moet houden. Gratis vacatures zijn in eerste instantie zichtbaar in de zoekresultaten en via je netwerk, maar na verloop van tijd wordt deze zichtbaarheid minder. Daarnaast worden gratis vacatures automatisch gepauzeerd zodra ze een bepaald aantal sollicitaties hebben ontvangen of 21 dagen online staan.
Vanaf dat moment zijn ze niet langer zichtbaar in de zoekresultaten, tenzij je ervoor kiest om de vacature te promoten. Bovendien is het aantal gratis vacatures dat je kunt plaatsen binnen 30 dagen beperkt, wat een uitdaging kan zijn als je meerdere functies tegelijk wilt invullen. Met betaalde vacatures blijven je plaatsingen consistent zichtbaar in de zoekresultaten en kun je een breder en gerichter publiek bereiken.
Om niet met deze beperkingen te maken te krijgen, kun je dus kiezen voor het promoten van je vacatures op LinkedIn:
- Je kunt bijvoorbeeld een pay-per-click (PPC) campagne starten, waarbij je betaalt voor elke klik op je vacature. Dit stelt je in staat om specifieke doelgroepen te bereiken op basis van criteria zoals zoekwoorden, locatie, functietitels en ervaringsniveau.
- Een andere optie is gesponsorde content. Hiermee kun je je vacatures of andere bedrijfsberichten direct tonen in de nieuwsfeeds van LinkedIn-gebruikers, ook buiten je netwerk. Dit is vooral nuttig om passieve kandidaten te bereiken die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel openstaan voor interessante mogelijkheden.
Deel je vacatures ook via andere vacaturesites
Naast LinkedIn is het ook belangrijk om je vacature op andere relevante vacaturesites te plaatsen, vooral wanneer je op zoek bent naar kandidaten met specifieke kennis of vaardigheden. Niche-vacaturebanken richten zich vaak op specifieke sectoren of beroepsgroepen, waardoor je gericht kunt zoeken naar kandidaten die precies passen bij de functie-eisen.