LinkedIn is al jaren niet meer weg te denken uit de wereld van recruitment, maar het zakelijke platform wint nog steeds terrein. In 2024 groeide het aantal Nederlandse gebruikers met 10% naar 5,5 miljoen, terwijl het dagelijks gebruik met 20% toenam naar 1,2 miljoen. Deze groei komt niet uit de lucht vallen. Op de krappe arbeidsmarkt moeten recruiters alles op alles zetten om toptalent te vinden.
Vacatures delen alleen is niet meer genoeg. Het opbouwen van een sterk professioneel netwerk en proactieve recruitment zijn inmiddels de norm. Met de uitgebreide zoekfuncties en het grote netwerk (drie vierde van de werkende Nederlanders lid van het platform) biedt LinkedIn recruiters een efficiënte manier om latent werkzoekenden te bereiken.
Daarnaast biedt het platform diverse tools om vacatures te promoten en de juiste professionals aan te trekken, zoals gesponsorde InMail, aanbevolen matches en ‘boolean search’. In dit artikel ontdek je tips om LinkedIn optimaal te gebruiken voor recruitment en lees je waarom het koppelen van een Applicant Tracking System (ATS) aan LinkedIn Recruiter een must is voor recruiters.
Op welke manieren kun je LinkedIn gebruiken als recruiter?
LinkedIn is in 2025 een onmisbaar platform in de recruitmentwereld. Recruiters kunnen er dagelijks in contact komen met miljoenen zakelijke professionals, waaronder veel actieve en passieve (niet-zoekende) kandidaten. Het is dan ook hét platform om talent te vinden en aan te trekken. Op LinkedIn kun je gebruikmaken van verschillende tools, zoals LinkedIn Jobs en LinkedIn Recruiter. Hieronder bespreken we wanneer je deze tools inzet.
LinkedIn Jobs: voor het aantrekken van actieve kandidaten
LinkedIn Jobs is een vacaturebank binnen het platform, speciaal ontworpen om actieve werkzoekenden te bereiken. Als bedrijf kun je hier vacatures plaatsen, die zichtbaar worden bij een breed publiek aan professionals. Dankzij slimme algoritmes worden de vacatures aan de juiste mensen aanbevolen op basis van hun profiel-informatie, zoals functietitels, werkervaring en vaardigheden.
Daarnaast kun je gebruikmaken van slimme functies, zoals gesponsorde vacatures en AI-aanbevelingen. Hierdoor wordt je vacature nóg beter zichtbaar voor geschikte kandidaten. Ook handig: LinkedIn geeft inzage in de prestaties van vacatures, waardoor recruiters precies weten wat werkt en waar moet worden bijgestuurd. Wil je ook niet-werkzoekenden bereiken, maak dan ook gebruik van de andere LinkedIn-functies.
LinkedIn Recruiter: voor het proactief zoeken naar personeel
Als je op een efficiënte manier de beste professionals wilt vinden en benaderen, kun je gebruikmaken van LinkedIn Recruiter. Op dit uitgebreide wervingsplatform kun je actief kandidaten zoeken op basis van gedetailleerde filters, zoals ervaring, locatie en vaardigheden. Dit is ideaal als je passieve kandidaten wilt bereiken: professionals die niet actief solliciteren, maar wel openstaan voor een interessante kans.
Door de gedetailleerde filters kun je de beste kandidaten vinden, ook voor strategische functies en andere posities die specifieke vaardigheden vereisen. LinkedIn Recruiter maakt het mogelijk om direct contact te leggen via InMail, talentpools te beheren en op een overzichtelijke manier samen te werken met verschillende collega’s binnen het wervingsteam.
Andere veelgebruikte LinkedIn-functies door recruiters
Naast LinkedIn Jobs en LinkedIn Recruiter zijn er in 2025 verschillende andere functies die recruiters helpen om zowel actieve als passieve kandidaten te bereiken:
- Boolean search: Een techniek die je kunt gebruiken binnen LinkedIn Recruiter om zoekopdrachten te verfijnen. Door zoektermen te combineren met operatoren zoals AND, OR en NOT, kun je specifieke profielen vinden op basis van vaardigheden, ervaring, locatie en meer. Hoewel LinkedIn Recruiter al uitgebreide zoekfilters biedt, maakt boolean search het mogelijk om nóg gerichter te zoeken naar het beste personeel.
- (Gesponsorde) InMail: InMail is een functie van LinkedIn waarmee je direct berichten kunt sturen naar gebruikers, zelfs als ze geen connectie zijn. Dit maakt het een handige tool voor recruiters die passieve kandidaten willen benaderen. De gesponsorde InMail verschijnt bovenaan de inbox van de ontvanger, wat de zichtbaarheid vergroot.
- Gesponsorde vacatures: Door vacatures te sponsoren binnen LinkedIn Jobs, worden deze prominent zichtbaar voor een breder en relevanter publiek van werkzoekenden. Hiermee vergroot je dus de kans op sollicitaties.
- Aanbevelingen: Recruiters kunnen aanbevelingen, geschreven door collega’s of andere professionals, vinden op het LinkedIn-profiel van kandidaten. Deze kunnen waardevolle inzichten geven in de capaciteiten en het karakter van kandidaten, wat de zoektocht naar de beste kandidaten vereenvoudigt.
- Talentpools: In LinkedIn Recruiter kunnen recruiters een groep relevante kandidaten verzamelen voor toekomstige vacatures. Wanneer er een geschikte rol beschikbaar komt, kunnen ze snel in contact komen met deze kandidaten. Door de integratie tussen LinkedIn Recruiter en het ATS van Recruitee worden de talentpools van beide systemen automatisch gesynchroniseerd!
- Aanbevolen matches: Wanneer je een vacature plaatst op LinkedIn Jobs, genereert het platform automatisch een lijst van kandidaten die goed overeenkomen met de functievereisten. Deze aanbevolen matches worden gemaakt met behulp van AI en machine learning en zijn gebaseerd op profielgegevens en de inhoud van je vacature. Dit helpt recruiters om sneller geschikte kandidaten te vinden.
Richt je naast LinkedIn ook op andere platforms
Miljoenen mensen maken gebruik van LinkedIn. Voor veel recruiters is het dan ook de belangrijkste bron van kandidaten. Hoewel LinkedIn een krachtig hulpmiddel is om talent te vinden, is het belangrijk om je wervingsstrategie niet alleen op dit platform te richten. Het netwerk is enorm, maar als recruiter heb je er ook te maken met veel concurrentie. Spreid daarom altijd je kansen en stem het platform dat je kiest af op de specifieke rol.
Stem het platform af op je doelen
Het platform dat je kiest hangt af van je doelen, zoals:
- de rollen die je wilt invullen;
- de locatie;
- de grootte van je bedrijf; en
- het type kandidaten dat je wilt aantrekken.
Zo is LinkedIn een handig platform voor algemene werving, omdat je er een breed aanbod aan kandidaten vindt. Maar als je specifiek op zoek bent naar talent voor start-ups of scale-ups, moet je wellicht ergens anders zoeken. Ook voor gespecialiseerde rollen, zoals in design of IT, kunnen niche-jobplatforms vaak effectiever zijn. Kortom, LinkedIn is een onmisbaar platform, maar het is niet altijd de enige of de beste keuze.
Voorbeelden van niche-platforms
Er zijn verschillende goede alternatieven voor LinkedIn die specifiek gericht zijn op specifieke wervingsbehoeften en -doelen. Een goed voorbeeld is ‘Welcome to the Jungle' (voorheen ‘Otta’), dat zich richt op start-ups en scale-ups. Dit platform is ideaal voor jonge bedrijven die talent zoeken voor dynamische en creatieve omgevingen. Naast vacatures kun je hier ook goed de bedrijfscultuur tonen, wat bijdraagt aan je employer branding.
Ook zijn er gespecialiseerde vacaturesites voor sectoren zoals design en marketing, die je kunnen helpen bij het vinden van kandidaten met specifieke vaardigheden. Een voorbeeld hiervan is ‘Vacature Via’: een platform dat zich richt op de creatieve industrie. Lees meer over de beste vacaturesites in Nederland in 2025.
Google X-ray search
Daarnaast kun je gebruikmaken van Google X-ray search, een techniek waarbij je zoekopdrachten op Google uitvoert met specifieke zoektermen om gerichte resultaten te krijgen. Hiermee kun je bijvoorbeeld profielen op verschillende platforms tegelijk doorzoeken.
Het optimaliseren van jouw persoonlijke LinkedIn-profiel
Als recruiter begint het aantrekken van de juiste kandidaten met een goed geoptimaliseerd en up-to-date LinkedIn-profiel. Een professioneel profiel vergroot je zichtbaarheid en maakt het makkelijker voor kandidaten om jou te vinden. Een goed geoptimaliseerd profiel zorgt ervoor dat je niet alleen opvalt, maar ook makkelijk gevonden wordt door kandidaten die jouw expertise zoeken.
Maak het ze gemakkelijk om met jou in contact te komen door ervoor te zorgen dat jouw profiel:
- een recente en representatieve profielfoto bevat waarmee je toegankelijk en professioneel overkomt. Gebruik liever geen AI-gegenereerde foto; mensen vertrouwen een echte foto meer.
- een coverafbeelding heeft die je persoonlijkheid of professionaliteit weerspiegelt.
- een pakkende kopregel heeft waarin je functie, expertise en specialismen duidelijk naar voren komen.
- de juiste zoekwoorden bevat, zodat je profiel goed vindbaar is voor potentiële kandidaten.
- in de ‘Over’-sectie jouw persoonlijke verhaal en aanpak bevat, zodat mensen jou leren kennen en weten waarom ze jou moeten kiezen als recruiter.
- jouw ervaring en vaardigheden laten zien, zodat je meteen duidelijk maakt wat je kunt en waar je in uitblinkt.
- aanbevelingen van collega’s, klanten of kandidaten bevat die jouw expertise en aanpak bevestigen.
Meteen aan de slag? Lees dan onze praktische tips en voorbeelden om je LinkedIn profiel te verbeteren en maak van je persoonlijke LinkedIn-account een magneet voor het aantrekken van toptalent.
Het gebruik van LinkedIn bedrijfspagina’s
Naast je persoonlijke LinkedIn-profiel, is het ook belangrijk om een goed opgebouwde LinkedIn-bedrijfspagina te maken. Deze pagina is het visitekaartje van jouw organisatie. Je kunt er je bedrijf tonen aan een breed publiek, waaronder klanten, partners en (potentiële) medewerkers. Het is de plek waar je informatie kunt delen over je bedrijf: van je missie, producten en diensten tot vacatures, belangrijke updates en successen.
Employer branding versterken
Om je employer branding te versterken, kun je op je bedrijfspagina video’s, afbeeldingen en teksten delen die een duidelijk beeld geven van de bedrijfscultuur. Dit helpt potentiële kandidaten te begrijpen hoe het is om bij je bedrijf te werken. Vraag je medewerkers ook om de bedrijfspagina te linken aan hun persoonlijke LinkedIn-profiel. Zo vergroot je de zichtbaarheid van de pagina en kunnen kandidaten zien wie er bij je organisatie werkt.
Het optimaliseren van je bedrijfspagina
Wil je het maximale uit je bedrijfspagina halen? Werk dan aan de volgende punten:
- Deel vacatures: Deel openstaande functies op je bedrijfspagina en moedig medewerkers aan deze te delen via hun persoonlijke LinkedIn-profiel. Dit vergroot je bereik en trekt meer kandidaten aan.
- Betrek je medewerkers: Laat je medewerkers actief bijdragen aan de pagina, bijvoorbeeld door hun getuigenissen of successen te delen. Dit versterkt de authenticiteit en aantrekkingskracht van je pagina.
- Schrijf een overtuigende samenvatting: Zorg dat het meteen duidelijk is wie jullie zijn, wat jullie doen en waar jullie voor staan. Een sterke samenvatting (in de ‘Over’ sectie) trekt de aandacht van de juiste doelgroep.
- Voeg een achtergrondfoto (banner) toe: Hiermee kun je de uitstraling van je bedrijf versterken en meer laten zien van jullie cultuur.
- Analyseer en verbeter met LinkedIn Analytics: Gebruik de data en inzichten om te zien wat werkt en wat beter kan, zodat je je bedrijfspagina continu optimaliseert.
Wil je direct aan de slag? Lees verder op onze pagina over het aanmaken en optimaliseren van een LinkedIn bedrijfspagina.
LinkedIn carrièrepagina
Een bedrijfspagina is een goed startpunt om je bedrijf zichtbaar te maken op LinkedIn. Maar als je actief talent wilt aantrekken en werken aan je employer branding, is het verstandig om te investeren in een carrièrepagina op LinkedIn. Deze betaalde optie biedt verschillende functies die speciaal zijn ontworpen om kandidaten aan te spreken en een inkijkje te geven in jouw bedrijf.
Je kunt een carrièrepagina zien als een soort werken-bij-site binnen LinkedIn. Je hebt de mogelijkheid om tabs toe te voegen die laten zien hoe het is om bij je bedrijf te werken.
Onder het ‘Werken bij’ tabblad kun je bijvoorbeeld de bedrijfscultuur delen via video’s, blogs en foto’s. Daarnaast kun je onder ‘Verhalen’ getuigenissen van medewerkers toevoegen en kun je alle openstaande vacatures onder de tab ‘Vacatures’ plaatsen.
Personalisatie op basis van LinkedIn-profiel
Wat de carrièrepagina extra krachtig maakt, is de integratie met LinkedIn Recruiter. Dit maakt het mogelijk om de inhoud van je pagina te personaliseren voor verschillende bezoekers op basis van hun LinkedIn-profiel. Zo kun je content afstemmen op de behoeften en voorkeuren van je doelgroep.
Door verschillende doelgroeppagina's te maken, kun je de inhoud van je carrièrepagina nog verder afstemmen op de juiste bezoekers. Je kunt de content specifiek aanpassen op basis van factoren zoals locatie, functie of bedrijfstak. Zo krijgen de bezoekers van je carrièrepagina altijd de meest relevante informatie te zien, zoals vacatures die passen bij hun ervaring en vaardigheden, of content die aansluit bij hun sector!
Het schrijven van effectieve vacatures voor LinkedIn
Om de juiste kandidaten te vinden en je bedrijf zo goed mogelijk te presenteren, is het belangrijk om tijd en aandacht te steken in het schrijven van je functiebeschrijvingen. In de functiebeschrijving wil je niet alleen duidelijk maken wat de functie inhoudt, maar ook wie je zoekt. Hieronder lees je 3 tips om je LinkedIn vacatures aantrekkelijker en effectiever te maken:
- Beschrijf de functie duidelijk en kort. Zet de belangrijkste taken op een rijtje zonder ingewikkelde woorden of jargon. Of je nu opsomt of een kort verhaal schrijft, zorg ervoor dat meteen duidelijk is wat er van de kandidaat wordt verwacht. Dit helpt de juiste mensen om te solliciteren.
- Schets een duidelijk profiel van de ideale kandidaat. Zet in de vacature welke opleiding en werkervaring je zoekt, en welke vaardigheden nodig zijn voor de functie. Dit helpt de juiste mensen te vinden en maakt het voor kandidaten makkelijker om te zien of ze bij de functie passen.
- Wees transparant over salaris en arbeidsvoorwaarden. Het vermelden van een salarisindicatie en extra voordelen zoals opleidingsmogelijkheden kan ervoor zorgen dat meer mensen geïnteresseerd raken in de functie. Vooral jongere werkzoekenden solliciteren minder snel zonder deze informatie. Door dit te delen, bouw je vertrouwen op en trek je twijfelende kandidaten sneller aan.
In ons artikel over het schrijven van een goede functieomschrijving lees je meer tips. Lees ook onze tips in ons artikel over het maken van een effectieve vacature.
Jouw LinkedIn vacatures delen en promoten
Als je een goede vacaturetekst voor je LinkedIn vacature hebt geschreven, is het tijd om deze te plaatsen. Hier zijn enkele manieren om je vacature optimaal zichtbaar te maken:
- Plaats de vacature op LinkedIn Jobs: Zorg ervoor dat je vacature goed leesbaar is en alle belangrijke zoektermen en informatie bevat.
- Deel de vacature op je bedrijfspagina: Voeg visuele content toe zoals foto's of video's die de bedrijfscultuur weerspiegelen en de functie in de spotlight zetten.
- Deel de vacature via je persoonlijke account: Vergroot je bereik door de vacature vanuit je eigen profiel te delen, en vraag je medewerkers om dit ook te doen.
- Promoot je vacature met betaalde opties: Zet betaalde vacature-advertenties (pay-per-click) of gesponsorde content in om je vacature extra onder de aandacht te brengen bij een relevante doelgroep.
De beperkingen van gratis vacatures op LinkedIn Jobs
Je kunt jouw vacatures gratis delen op LinkedIn Jobs, maar deze worden na verloop van tijd minder zichtbaar in de zoekresultaten. Daarnaast wordt een gratis vacature automatisch gepauzeerd zodra deze een bepaald aantal sollicitaties heeft ontvangen of 21 dagen online staat. Vanaf dat moment is de vacature niet langer zichtbaar in de zoekresultaten, tenzij je kiest voor het promoten van de vacature.
Ook kun je niet onbeperkt gratis vacatures delen via LinkedIn Jobs. Heb je veel vacatures, dan is het ook handig om te kiezen voor betaalde opties. Betaalde vacatures blijven consistent zichtbaar in zoekresultaten, waardoor je meer kans hebt om geschikte kandidaten te bereiken. Bovendien kun je de zichtbaarheid vergroten door vacatures gericht te tonen aan specifieke doelgroepen op basis van locatie, functie of vaardigheden.
Dit maakt het eenvoudiger om niet alleen actieve werkzoekenden, maar ook passieve kandidaten aan te trekken die wellicht openstaan voor nieuwe kansen. Lees ook onze tips voor het vergroten van de zichtbaarheid van je LinkedIn-vacatures om zoveel mogelijk potentiële kandidaten te bereiken!
Het opbouwen van een sterk LinkedIn-netwerk
Als recruiter is het in 2025 belangrijk om continu te werken aan het onderhouden en uitbreiden van je netwerk. Een groot en relevant netwerk helpt je niet alleen om nu en in de toekomst geschikte kandidaten te vinden, maar zorgt er ook voor dat jouw content en vacatures beter zichtbaar worden. Hoe groter jouw netwerk, hoe meer mensen je via LinkedIn kunt bereiken. Hieronder lees je onze tips voor het opbouwen van een sterk LinkedIn-netwerk.
Tip 1: Breid je netwerk strategisch uit
Als je net begint met het opbouwen van je netwerk, is het handig om te verbinden met mensen binnen jouw vakgebied. Denk aan HR-professionals, andere recruiters en branche-experts. Het is ook slim om superconnectors toe te voegen aan je netwerk. Dit zijn mensen met meer dan 40.000 eerstegraads connecties. Dit vergroot je netwerk via tweede- en derdegraads connecties, waardoor jouw berichten veel meer mensen bereiken.
Daarnaast is het zaak om potentiële kandidaten toe te voegen aan je netwerk. Zoek naar professionals met een profiel dat aansluit bij de functies die je vaak werft. Door kandidaten nu al toe te voegen aan je netwerk, bouw je aan een talentpool die je in de toekomst kunt aanspreken. Op deze manier werk je proactief aan recruitment en kun je bij een nieuwe vacature direct in jouw eigen netwerk kijken of er een goede match tussen zit.
Op het moment dat je een nieuwe connectie maakt, vergroot je niet alleen jouw netwerk, maar ook je kansen bij de tweedegraads en derdegraads connecties van deze persoon. Als recruiter bouw je sneller vertrouwen op doordat jullie gemeenschappelijke contacten delen. Zo breid je niet alleen jouw eigen netwerk uit, maar vergroot je tegelijkertijd ook jouw mogelijkheden binnen het netwerk van je nieuwe zakelijke relatie.
Met veel eerstegraads connecties vergroot je ook je zichtbaarheid in de zoekresultaten van LinkedIn. Kandidaten zien jouw profiel sneller, omdat LinkedIn connecties met een nauwe band hoger plaatst. Het is dus belangrijk om meer connecties te hebben dan je concurrent-recruiters, zodat jij als eerste verschijnt in de zoekresultaten van potentiële kandidaten!
Tip 2: Sluit je aan bij relevante LinkedIn-groepen
Sluit je aan bij groepen binnen LinkedIn die aansluiten bij jouw vakgebied of de sector waarvoor je werft. Dit zijn online communities waar professionals samenkomen om ideeën uit te wisselen en kennis te delen. Veel groepen hebben een mix van kandidaten en recruiters. Dit maakt het een waardevolle ‘visvijver’ voor het connecten met interessante kandidaten en recruiters en het opdoen van inzichten uit de branche.
Tip 3: Wees actief en zichtbaar
Om je netwerk op LinkedIn te laten groeien, is het belangrijk dat je zichtbaar bent. Dit bereik je door regelmatig waardevolle content te delen, zoals artikelen, tips, persoonlijke inzichten of nieuwtjes uit jouw branche. Daarnaast kun je de aandacht trekken door berichten van anderen te liken, delen en erop te reageren. Hiermee blijf je niet alleen top-of-mind bij je connecties, maar vergroot je ook je bereik binnen hun netwerk.
Ook in relevante LinkedIn-groepen kun je jezelf laten zien. Neem deel aan discussies, stel vragen of deel je eigen inzichten. Zo versterk je niet alleen je netwerk, maar bouw je ook aan je reputatie als deskundige en betrouwbare recruiter. Actief en betrokken zijn is dé manier om waardevolle connecties op te bouwen en tegelijkertijd je expertise te laten zien.
Tip 4: Focus op connecties die iets toevoegen aan jouw netwerk
Hoewel het verleidelijk is om zoveel mogelijk connecties te verzamelen, gaat het niet alleen om kwantiteit. Focus op connecties die iets toevoegen aan jouw netwerk, zoals kandidaten, recruiters en professionals uit jouw vakgebied. Verzoeken vanuit de andere kant van de wereld, waarmee je waarschijnlijk weinig interactie hebt, kun je gerust negeren. Houd je netwerk relevant, zodat het waardevol blijft voor jouw doelen.
Tip 5: Stuur persoonlijke uitnodigingen
De laatste, maar zeker niet de minst belangrijke tip, is om werk te steken in de uitnodigingen die je verstuurt. Een persoonlijk bericht verhoogt de kans op een connectie, een reactie, en daarmee ook op een succesvolle samenwerking. Bekijk het profiel van de persoon goed en schrijf een bericht gebaseerd op wat je ziet. Waarom wil je graag in contact komen met deze persoon? Wat spreekt je aan in hun ervaring of profiel?
Door deze benadering laat je niet alleen zien dat je geïnteresseerd bent, maar je maakt ook een goede en professionele indruk. Het kost misschien een paar minuten extra, maar op de lange termijn bouw je sneller een waardevol netwerk op.
Tools en technieken voor het zoeken naar personeel via LinkedIn
LinkedIn is een goudmijn als het gaat om potentiële kandidaten, maar het kan best een uitdaging zijn om de juiste professionals voor de juiste rol te vinden. Zeker als je vaak proactief naar talent zoekt, is het handig om de beste zoektechnieken te kennen. Of het nu gaat om het instellen van talen, regio’s, vaardigheden of functietitels. Hieronder lees je een aantal handige tools en technieken om de juiste professionals te vinden via LinkedIn.
Het vinden van de juiste kandidaten begint bij jou als recruiter. Om gericht op zoek te gaan naar talent, is het belangrijk eerst duidelijk te hebben wie je zoekt. Plan een vacature-intake met de hiring manager om een goed beeld te krijgen van de rol, de verantwoordelijkheden, en de gewenste vaardigheden en competenties. Met deze informatie kun je efficiënter zoeken op LinkedIn en trek je personeel aan dat goed past bij de functie en de bedrijfscultuur.
Tip 1: Gebruik handige zoekfuncties binnen LinkedIn Recruiter
Met een standaard LinkedIn-account kun je kandidaten zoeken op basis van algemene filters, zoals locatie, functietitel of huidige werkgever. Hoewel je hiermee kandidaten kunt vinden, ontbreekt het aan specifieke zoekmogelijkheden om je zoektocht sneller en efficiënter te maken. Bovendien krijg je niet altijd toegang tot het volledige profiel van een kandidaat, wat je zoekresultaten kan beperken.
Met een LinkedIn Recruiter-account heb je veel meer mogelijkheden om gerichter en sneller kandidaten te vinden. Je kunt zeer specifieke zoekopdrachten uitvoeren, zoals filteren op beroepsgroep, opleiding of (voormalig) werkgever. Daarnaast kun je de zoekopdracht verfijnen op vaardigheden, ervaringsniveau en zelfs kandidaten vinden die ‘openstaan voor werk’.
Een extra kracht van LinkedIn Recruiter is de filter ‘geïnteresseerd in uw bedrijf’. Hiermee kun je kandidaten vinden die al interesse hebben getoond in jouw organisatie, wat de kans vergroot dat zij positief reageren op jouw bericht.
Intelligente matching
Wat LinkedIn Recruiter extra handig maakt, is de intelligente matching. Het systeem doet automatisch suggesties voor kandidaten op basis van je zoekcriteria of functieomschrijving. Wanneer je een profiel markeert als een goede match, stelt het platform vergelijkbare profielen voor die je anders misschien over het hoofd had gezien.
Tip 2: Gebruik ‘boolean search operators’ op LinkedIn
‘Boolean search’ is een handige techniek waarmee je jouw zoekopdrachten op LinkedIn kunt verfijnen. Door gebruik te maken van ‘operators’ zoals ‘AND’, ‘OR’ en ‘NOT’, kun je de zoekopdracht uitbreiden, beperken of bepaalde woorden uitsluiten. Dat is handig, want op deze manier komen alleen de profielen van kandidaten naar boven die voldoen aan de criteria waar je naar zoekt.
Op onze pagina over boolean search op LinkedIn ontdek je welke operators je kunt gebruiken en hoe je effectieve zoekopdrachten samenstelt. Met praktische voorbeelden leer je hoe je je zoekopdrachten kunt verfijnen en optimaliseren. Zo bespaar je tijd en maak je je zoektocht naar kandidaten een stuk eenvoudiger!
Tip 3: Ontdek verborgen talent met ‘aanbevolen matches’
Zowel LinkedIn Jobs als LinkedIn Recruiter bieden ‘aanbevolen matches’. Deze functie helpt je sneller geschikte kandidaten te vinden, zelfs als je niet expliciet naar hen hebt gezocht. Hieronder lees je hoe aanbevolen matches werken binnen beide systemen.
Aanbevolen matches via LinkedIn Jobs
Wanneer je een vacature plaatst via LinkedIn Jobs, krijg je automatisch een lijst met aanbevolen kandidaten. Deze matches worden gegenereerd op basis van de informatie in je vacaturetekst, zoals de vereiste vaardigheden, functietitel en locatie. Dit biedt een snelle manier om een eerste selectie te maken zonder handmatig te hoeven zoeken. Deze functie is ideaal voor recruiters die geen LinkedIn Recruiter-account hebben.
Aanbevolen matches via LinkedIn Recruiter
Met LinkedIn Recruiter zijn de aanbevolen matches geavanceerder en meer toegespitst op jouw specifieke wervingsbehoeften. De aanbevelingen worden namelijk niet alleen gebaseerd op de vacature, maar ook op:
- zoekopdrachten die je hebt uitgevoerd;
- booleaanse zoekopdrachten die je hebt gebruikt;
- filters en criteria die je hebt gebruikt;
- profielen die je eerder als match hebt gemarkeerd.
Het systeem maakt gebruik van machine learning om jouw voorkeuren te leren kennen en steeds beter passende kandidaten voor te stellen. Zo vind je ook de kandidaten die niet actief zoeken, maar wel voldoen aan jouw zoekcriteria.
De aanbevolen matches verschijnen onderaan de kandidatenlijst op je pagina’s ‘Talent pool’ en ‘Pipeline’. Als je een kandidaat opslaat, verbergt of een bericht stuurt, wordt de lijst met matches automatisch aangevuld met nieuwe kandidaten.
Proactieve manieren om kandidaten te benaderen
Voordat we ingaan op de proactieve manieren om kandidaten te benaderen, is het handig om eerst een voorselectie te maken. Dit kun je het beste doen in samenwerking met de hiring manager, of op basis van specifieke eisen die tijdens de vacature-intake zijn vastgesteld. Door een goede voorselectie te doen, kun je gerichter en efficiënter te werk gaan bij het benaderen van potentiële kandidaten.
Maak eerst een voorselectie van kandidaten
Met LinkedIn Recruiter kun je effectief samenwerken met hiring managers bij het beheren van kandidaten en vacatures. Je kunt voor elke vacature een apart project aanmaken en de hiring managers uitnodigen om hieraan deel te nemen. Zij kunnen dan eenvoudig opmerkingen achterlaten op de kandidatenpagina’s. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven welke kandidaten hun interesse hebben gewekt, zodat jij hen gericht kunt benaderen.
Als het niet mogelijk is om samen met de hiring manager een voorselectie te maken, kun je ook zelf een selectie maken. Lees de LinkedIn-profielen zorgvuldig door en beoordeel welke kandidaten het beste aansluiten bij het functieprofiel.
Personaliseer connectieverzoeken
Als je in 2025 kandidaten wilt benaderen, is het belangrijk om dit op een persoonlijke manier te doen. Kandidaten ontvangen vaak generieke berichten van recruiters, terwijl AI steeds vaker wordt gebruikt om teksten en berichten te genereren. Hoewel je AI prima kunt gebruiken voor het controleren van je teksten, is het aan te raden om je berichten in de basis zelf te schrijven.
Kandidaten merken het vaak als een bericht niet persoonlijk geschreven is. Een authentiek bericht heeft daarom altijd de voorkeur. Neem de tijd om het profiel van de kandidaat door te nemen en verwijs naar specifieke werkervaring, interesses of gedeelde connecties. Op deze manier toon je niet alleen oprechte interesse, maar zet je ook de eerste stap naar het opbouwen van een waardevolle relatie.
Het bericht hoeft niet lang te zijn, maar moet wel persoonlijk en duidelijk zijn. Begin het gesprek rustig, leg daarna uit waarom je denkt dat de persoon een goede match is voor de functie, en vraag of hij of zij openstaat voor een telefonisch gesprek. Vermijd standaard vacatureteksten en zie het bericht als het begin van een gesprek. Dit vergroot de kans op een waardevolle connectie, voor nu of in de toekomst!
Sjablonen, AI-ondersteunde berichten en gesponsorde InMail
Bij functies met een hoog volume kan het nuttig zijn om sjablonen of AI-ondersteunde berichten in te zetten. Deze tools maken het mogelijk om snel en efficiënt een groot aantal potentiële kandidaten te bereiken, waardoor je tijd bespaart. Als de reacties uitblijven, is het toch verstandig om je benadering aan te passen en meer gepersonaliseerde berichten te sturen om de betrokkenheid te vergroten.
Daarnaast kun je met gesponsorde InMail via LinkedIn berichten sturen naar profielen waarmee je geen connectie hebt. Dit is een betaalde optie waarmee je proactief geschikte kandidaten kunt benaderen. Je bespaart er veel tijd mee, maar houd er wel rekening mee dat gesponsorde InMail-berichten vaker genegeerd worden en door sommige kandidaten niet altijd op prijs worden gesteld.
Een gestroomlijnde en tijdige opvolging met Recruitee
Met het ATS van Recruitee beheer je alle kandidaten overzichtelijk op één centrale plek. Door LinkedIn Recruiter Connect te integreren, voorkom je dat kandidaten dubbel benaderd worden. Dankzij real-time inzicht zie je precies wie contact heeft opgenomen, welke berichten zijn verstuurd en wat de volgende stappen in het proces zijn.
Stel tijdslimieten voor opvolging in
Heb je veel kandidaten in de pijplijn? Stel tijdslimieten in om zeker te zijn dat je kandidaten op het juiste moment opvolgt. Dreigt de reactietijd te verlopen, dan ontvang je een melding, zodat je altijd tijdig contact opneemt. Je kunt ook teamgenoten taken toewijzen met een vervaldatum en automatische herinneringen, zodat iedereen efficiënt samenwerkt en niets over het hoofd ziet.
Maak afspraken via de afspraakplanner
Maak ook gebruik van de afspraakplanner om het inplannen van gesprekken soepel te laten verlopen. Hiermee geef je kandidaten de vrijheid om een geschikt tijdslot te kiezen op basis van de gekoppelde agenda’s van je teamgenoten. Voor online gesprekken kun je eenvoudig integreren met tools zoals Zoom, Google Meet en Teams. Dit bespaart tijd, voorkomt dubbele afspraken en zorgt voor een gestroomlijnd proces.
Stel automatische e-mails in
Niet elke stap in het werving- en selectieproces vereist persoonlijk contact. Voor acties zoals afspraakbevestigingen of het delen van standaardinformatie over sollicitatiegesprekken kun je met Recruitee automatische e-mails versturen met standaard of gepersonaliseerde templates. Zo ontvangen kandidaten tijdig de juiste informatie, terwijl jij je kunt focussen op wie nu persoonlijke aandacht nodig heeft.
Het meten en analyseren van recruitment via LinkedIn
Om inzicht te krijgen in de effectiviteit van je LinkedIn-strategie en om verbeteringen door te voeren, is het belangrijk om de wervingsactiviteiten te meten en te analyseren. Belangrijke statistieken die je als wervingsteam wilt volgen, zijn:
- Responspercentage: Hoeveel kandidaten reageren op je berichten?
- Conversiepercentage: Hoeveel van de benaderde kandidaten gaan daadwerkelijk door naar de volgende ronde?
- Time-to-hire: Hoeveel tijd kost het gemiddeld om een kandidaat aan te nemen?
Deze gegevens kun je ophalen uit verschillende tools, zoals LinkedIn Analytics, LinkedIn Jobs, LinkedIn Recruiter en de rapportages uit jouw eigen ATS. Door LinkedIn en je ATS te synchroniseren, kun je de date combineren en real-time volgen. Zo krijg je een compleet inzicht in je wervingsproces, waardoor je gericht kunt optimaliseren en betere resultaten behaalt.
Het A/B testen van verschillende wervingsstrategieën
Door te A/B-testen met verschillende wervingsstrategieën kun je ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Door twee varianten van bijvoorbeeld vacatureteksten, benaderingsmethoden of InMail-berichten te testen, kun je zien welke het meeste engagement of het hoogste conversiepercentage oplevert.
'Best practices' voor LinkedIn recruitment in Nederland
Bij het werven van kandidaten in Nederland is het belangrijk om de Nederlandse werkcultuur te begrijpen. Hoewel ieder persoon andere dingen belangrijk vindt, zijn er een aantal zaken die de meeste mensen in Nederland (anno 2025) waarderen:
- Directe en duidelijke communicatie;
- Transparantie;
- Een goede werk-privébalans.
Kandidaten willen weten waar ze aan toe zijn en zoeken vaak naar een functie die voldoende ruimte biedt voor hun privéleven. Ze willen ook eerlijk geïnformeerd worden over de verwachtingen en cultuur binnen een bedrijf. Door op deze manier te communiceren, bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans om de juiste kandidaten aan te trekken.
Overdrijven werkt vaak averechts
In Nederland werkt overdrijven over het algemeen niet goed. Ook als de informatie waar is, houden kandidaten niet van uitspraken zoals 'de beste baan ooit' of 'we zijn nummer 1 in de industrie', tenzij je hiervoor bewijs kunt leveren. Presenteer de voordelen van de functie en het bedrijf op een eerlijke en nuchtere manier, zonder te veel jargon te gebruiken en ‘op te scheppen’.
Houd je aan de Nederlandse wet- en regelgeving
Daarnaast is het belangrijk om te voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat je zorgvuldig om moet gaan met de gegevens van kandidaten, hen moet informeren over het gebruik van hun persoonlijke informatie en hen de mogelijkheid moet bieden om hun gegevens in te zien en te corrigeren.
Veelvoorkomende valkuilen bij LinkedIn recruitment
LinkedIn is een waardevol platform voor het vinden van het juiste talent, maar probeer de volgende valkuilen te vermijden.
Valkuil 1: Teveel vertrouwen op geautomatiseerde berichten
Hoewel geautomatiseerde berichten veel tijd kunnen besparen, voelen kandidaten zich vaak minder aangesproken door generieke berichten. Het is daarom beter om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen: maak je berichten persoonlijk, relevant en afgestemd op het specifieke profiel van de kandidaat. Op die manier vergroot je de kans op een positieve reactie en bouw je een echte relatie op.
Valkuil 2: Geen grondig onderzoek doen naar kandidaten voordat je contact opneemt
Deze valkuil hangt nauw samen met de eerste. Als je je niet verdiept in de achtergrond en ervaring van kandidaten voordat je contact opneemt, loop je het risico om tijd te verspillen. Zo kun je bijvoorbeeld kandidaten benaderen die niet de juiste kwalificaties hebben, of krijg je geen reactie omdat je bericht te generiek is.
Valkuil 3: Je persoonlijke LinkedIn-profiel niet onderhouden
Veel recruiters richten zich vooral op het wervingsproces en vergeten hun eigen LinkedIn-profiel goed te onderhouden. Een actieve aanwezigheid op LinkedIn helpt je niet alleen bij het aantrekken van kandidaten, maar het versterkt ook je netwerk en geloofwaardigheid als recruiter. Zorg ervoor dat je regelmatig updates plaatst en betrokken blijft bij discussies binnen je vakgebied.
Valkuil 4: Te ingewikkelde vacatureteksten plaatsen
Lange en complexe vacatureteksten kunnen kandidaten afschrikken. Als de tekst onduidelijk is over de verwachtingen of vereiste kwalificaties, twijfelen kandidaten of ze wel geschikt zijn en haken ze af. Houd je teksten daarom beknopt en duidelijk. Wees transparant over salaris, arbeidsvoorwaarden en de eisen, zodat kandidaten een weloverwogen beslissing kunnen maken en zich zekerder voelen om te solliciteren.
Valkuil 5: Geen contact houden met talent (bijv. via talentpools)
Als recruiter ben je voortdurend op zoek naar nieuw personeel, en soms kan het voorkomen dat een kandidaat in een bepaalde ronde niet de juiste match is. Dit betekent echter niet dat ze in de toekomst niet geschikt kunnen zijn. Vraag kandidaten of ze willen worden toegevoegd aan jullie talentpool, zodat je ze kunt benaderen bij toekomstige vacatures.
Door contact te onderhouden, vergroot je de kans om snel de juiste persoon te vinden zonder het wervingsproces helemaal opnieuw te hoeven opstarten.
De voordelen van de Recruitee integratie met LinkedIn
Door Recruitee te koppelen aan LinkedIn, kun je de voordelen van beide systemen optimaal benutten. Hier zijn nogmaals de belangrijkste voordelen:
- Je kunt op LinkedIn eenvoudig kandidaten zoeken en toevoegen aan je kandidaatpijlijn in Recruitee. In Recruitee vind je de toegevoegde kandidaten onder ‘Vacatures’ en ‘Funnel’. Daar vind je ook een LinkedIn-widget met het LinkedIn-profiel van de kandidaat. Daarnaast zie je de volledige communicatiegeschiedenis, zoals InMails en ATS-activiteiten, inclusief alle sollicitaties en acties die je hebt ondernomen.
- Omgekeerd wordt de informatie die je in Recruitee hebt verzameld, zoals notities en voortgang, ook automatisch weergegeven in LinkedIn Recruiter. Zo heb je altijd toegang tot alle belangrijke gegevens, zonder dat je handmatig iets hoeft in te voeren. Via de tab ‘ATS’ op het LinkedIn-profiel kun je informatie uit Recruitee bekijken.
- Je kunt met meerdere teamleden aan verschillende vacatures werken zonder dat er dubbel werk wordt verricht. Alles wordt in één plek opgeslagen, waardoor je precies ziet welke acties al zijn gedaan en wat er nodig is.
Met slechts een paar klikken is de integratie tussen LinkedIn en Recruitee geregeld. Daarna worden alle historische kandidaatdata automatisch gesynchroniseerd tussen beide systemen. Je kunt je persoonlijke LinkedIn-account eenvoudig aan Recruitee koppelen. Zodra je bent ingelogd in de browser, wordt de koppeling automatisch gemaakt.
Conclusie
Met deze LinkedIn recruitment gids heb je alle benodigde tools in handen om in 2025 een sterk LinkedIn-netwerk op te bouwen, effectieve vacatures te maken en proactief nieuw talent te vinden en te benaderen. Stem het kandidaatprofiel van tevoren goed af met de hiring manager, zodat je gerichte vacatures kunt plaatsen en de juiste kandidaten kunt zoeken en aanspreken.
Optimaliseer jouw persoonlijke LinkedIn-account, door onder andere een professionele profielfoto te plaatsen, een pakkende kopregel te schrijven en zoekwoorden toe te voegen in je samenvatting. Vergeet ook niet om de bedrijfspagina en carrièrepagina van je organisatie te verbeteren door bijvoorbeeld recente successen en cultuur te delen, en vacatures duidelijk zichtbaar te maken.
Deel je vacatures via LinkedIn Jobs, maar ook via bedrijfspagina en persoonlijke accounts (van jezelf en je collega’s). Als je wilt, kun je jouw vacatures ook promoten via advertenties en gesponsorde content. Benader ook proactief kandidaten, waarbij geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Het is vaak effectiever om een kleinere groep geselecteerde kandidaten persoonlijk te benaderen dan om zomaar een breed publiek aan te spreken.
Gebruik de geavanceerde zoekfuncties binnen LinkedIn Recruiter en boolean search om je zoekopdracht te verfijnen. Maak ook gebruik van andere handige functies, zoals aanbevolen matches, en overweeg de inzet van betaalde opties, zoals gesponsorde InMail en AI-functionaliteiten. Meet en analyseer vervolgens de resultaten van je LinkedIn-wervingsinspanningen en stuur waar nodig bij.
Integreer ook zeker Recruitee met LinkedIn. Hierdoor bespaar je veel tijd, werk je beter samen met je team en behoud je altijd het overzicht over het wervingsproces. Ben je benieuwd hoe Recruitee jouw werving- en selectieproces kan verbeteren? In een demo van 30 minuten laten we je graag zien wat er mogelijk is.