Hoe gebruik je ‘boolean search’ op LinkedIn als recruiter?
Laatst bijgewerkt:
20/1/2025
January 23, 2025
This is some text inside of a div block.
min read
Geschreven door
Debbie Vlaar
Auteur
Inhoudsopgave
Heb je moeite met het vinden van LinkedIn-profielen die passen bij de functie-eisen van jouw vacatures? Met ‘boolean search’ operators zoals AND, OR en NOT kun je als recruiter jouw zoekopdracht verfijnen en irrelevante resultaten uitsluiten. Zo blijven alleen de meest relevante profielen over. In dit artikel lees je welke operators er zijn en krijg je praktische tips en voorbeelden om een goede zoekopdracht samen te stellen.
Welke boolean search operators bestaan er?
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende operators waarmee je jouw zoekopdracht in LinkedIn kunt verfijnen. Bekijk de voorbeelden om te zien hoe je de operators formuleert en combineert.
Operator
Betekenis
Voorbeeld
AND
Beperkt de zoekopdracht; alleen resultaten die beide termen bevatten.
“digital marketing” AND “SEO” zoekt naar beide termen in dezelfde profielen.
OR
Breidt de zoekopdracht uit; resultaten die een van de termen bevatten.
“content strategist” OR “marketing manager” zoekt naar profielen met één van de termen.
NOT
Sluit termen uit; zoekopdracht bevat de ene term, maar sluit de andere uit.
“digital marketer” NOT “junior” zoekt naar profielen met ‘digital marketer’ maar niet ‘junior’.
Aanhalingstekens “”
Zoekt naar een exacte woordgroep, met alle woorden in dezelfde volgorde.
“email marketing specialist” zoekt naar de exacte frase in profielen.
Haakjes ()
Groepeert zoektermen en bepaalt de volgorde van uitvoering.
(“content writer” OR “copywriter”) AND (“SEO” OR “search engine optimization”) zoekt naar profielen die ‘content writer’ of ‘copywriter’ bevatten en ook ‘SEO’ of ‘search engine optimization’.
Tip:
Tip:
Deel jouw kennis over boolean search ook met je collega’s, zodat het hele team efficiënter kan werven. Het is niet alleen nuttig op LinkedIn, maar je kunt deze zoekmethode ook gebruiken bij veel andere vacaturebanken en zoekmachines binnen sociale media.
Hoe stel je de juiste zoekopdracht op LinkedIn samen?
Het samenstellen van de juiste boolean search zoekopdracht begint met het kiezen van de juistezoektermen. Een handige eerste stap is het bekijken van profielen van mensen die al werken bij dezelfde organisatie en in dezelfde functie als degene die je zoekt. Let goed op hoe de functie wordt genoemd en of er synoniemen in de tekst staan. Vaak ontdek je nieuwe termen of variaties die je kunt gebruiken in je zoekopdracht.
Synoniemen en variaties van functietitels
Denk bijvoorbeeld niet alleen aan functietitels zoals ‘marketingmanager’, maar ook aan andere termen als ‘hoofd marketing’ en ‘marketingstrateeg’. Bespreek tijdens de vacature-intake met de hiring manager welke termen je mag meenemen. Het kan ook zijn dat mensen ‘marketing manager’ los van elkaar schrijven. Hoewel deze laatste term grammaticaal gezien niet correct is, kun je er toch geschikte kandidaten mee vinden.
Opleidingen en bedrijven in je zoekopdracht
Naast functietitels kun je boolean search ook toepassen op bedrijven en opleidingen. Als je zoekt naar iemand met een specifieke opleiding, bekijk online de varianten waarop de opleiding geschreven kan worden. Zo kunnen termen als ‘universiteit’ en ‘wo’ terugkomen, maar ook ‘master’ en ‘doctoraal’. Bedrijfskunde kan bijvoorbeeld geschreven worden als ‘bedrijfskunde’, ‘business administration’ en ‘business management’.
Gebruik zowel Nederlandse als Engelse zoekwoorden
Houd er rekening mee dat kandidaten hun profiel ook in het Engels kunnen hebben ingesteld. Het is daarom belangrijk om zowel zoektermen in het Nederlands als Engels te gebruiken. Voor het zoeken op vaardigheden en ervaringen geldt hetzelfde: zoek bijvoorbeeld niet alleen op ‘SEO’, maar ook op ‘search engine optimization' en ‘zoekmachineoptimalisatie’.
Tip:
Tip:
Bepaalde functies worden vaak afgekort, zoals bijvoorbeeld ‘projectmanager’, dat ook wel als ‘PM’ wordt geschreven. Daarnaast schrijven veel mensen de titel in het Engels, los van elkaar als ‘project manager’. Vergeet niet om al deze varianten op te nemen in je zoekopdracht, zodat je geen geschikte kandidaten mist.
Gebruik tools om je zoekproces te versnellen
Om je zoekproces te versnellen, kun je ook gebruikmaken van tools zoals ChatGPT of een boolean search generator. Deze hulpmiddelen helpen je om snel de juiste zoektermen te vinden en je zoekopdracht te creëren. Je vult gewoon wat basisinformatie in, en de generator maakt de zoekopdracht voor je klaar. Zo bespaar je tijd en vind je snel de juiste kandidaten, zonder eindeloos te zoeken.
Voorbeeld prompt voor ChatGPT:
Ik ben een recruiter en zoek naar softwareontwikkelaars op LinkedIn. Ze moeten ervaring hebben met zowel Java als Python, maar ik wil kandidaten uitsluiten die primair ervaring hebben met PHP en geen relevante kennis van Java en Python hebben. Daarnaast wil ik kandidaten vinden die in Nederland wonen of daar willen werken. Kun je een Boolean search string maken die ik kan gebruiken?
Voorbeeld van een boolean search zoekopdracht
Stel, je zoekt een marketingmanager met een masteropleiding en ervaring in SEO en B2B-marketingrollen. De functie is gevestigd in de regio Amsterdam en je wilt kandidaten uitsluiten die ervaring hebben in e-commerce, omdat je specifiek op zoek bent naar iemand voor een B2B-marketingrol. Daarnaast werf je voor een interne rol, dus je wilt freelancers en consultants uitsluiten. Je zoekopdracht zou er dan als volgt uit kunnen zien:
Voorbeeld zoekopdracht:
("marketingmanager" OR "marketing manager" OR “digital marketing manager” OR “marketing lead” OR "hoofd marketing" OR “head of marketing”) AND ("master" OR “masteropleiding") AND ("SEO" OR "search engine optimization" OR "zoekmachineoptimalisatie") AND ("B2B" OR "business to business") AND ("Amsterdam" OR "Noord-Holland") NOT ("e-commerce") OR "freelance" OR "zzp" OR "self-employed" OR "consultant")
Experimenteer met het samenstellen van de beste boolean search-opdrachten. Het vergt wat oefening, maar zodra je het onder de knie hebt, beschik je als recruiter over een krachtig middel om snel de juiste kandidaten te vinden. Lees ook de rest van onze tips voor recruitment via LinkedIn.
Zoek je continu naar nieuw personeel via LinkedIn?
Combineer LinkedIn Recruiter met het ATS van Recruitee by Tellent om je wervingsproces te optimaliseren. Dankzij de handige integratie worden gevonden kandidaten direct geïmporteerd in je ATS, inclusief hun volledige LinkedIn-profiel. Zo heeft je wervingsteam altijd volledig inzicht in alle interacties, van berichten tot acties. Andersom is de kandidaat-informatie vanuit jouw ATS ook zichtbaar in LinkedIn.
Door deze integratie bespaar je veel tijd, werk je beter samen met je team en behoud je altijd het overzicht over het wervingsproces en de verschillende talentpools. Ben je benieuwd hoe Recruitee jouw werving- en selectieproces kan verbeteren? In een demo van 30 minuten laten we je graag zien wat er mogelijk is.
Meld je aan voor de Recruitee Radar
Ontvang exclusieve tips, bronnen en updates om beter te werven!
Geschreven door
Debbie Vlaar
Debbie is freelance tekstschrijver voor Tellent en vertaalt graag complexe informatie naar heldere, praktische content. Eerder runde ze een online horecavacaturebank en voerde ze als marketing consultant wervingsgesprekken met nieuw talent.