De 12 beste wervingsmethoden die je moet kennen

Laatst bijgewerkt:
20/6/2024
December 6, 2024
This is some text inside of a div block.
min read
Nadine Froughi
Recruitee
Inhoudsopgave

Er zijn veel verschillende wervingsmethoden die organisaties gebruiken om het beste personeel aan te trekken. Niet elke baan heeft dezelfde vereisten, en elk bedrijf heeft verschillende behoeften. Dat betekent dat werkgevers wervingstactieken moeten gebruiken die passen bij hun omgeving en aantrekkelijk zijn voor de kandidaten die ze zoeken.

Verschillende soorten wervingsmethoden kunnen binnen hetzelfde bedrijf worden gebruikt, afhankelijk van de rol en de afdeling. Als je bijvoorbeeld je in de productie zit, heb je ontwerp-, technische, marketing-, verkoop-, financiële, administratieve en artistieke rollen te vullen van instap- tot uitvoerend niveau. Je kunt niet dezelfde wervingsmethoden gebruiken om de beste kandidaten binnen elke divisie te vinden.

Wat is beter: intern of extern werven?

Het maakt eigenlijk niet uit of je voor interne of externe werving kiest; beide hebben hun plus- en minpunten, afhankelijk van de sector en wat voor soort werk je te bieden hebt. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee? Simpel gezegd kijk je bij interne werving binnen je eigen personeelsbestand voor iemand die een nieuwe rol kan opnemen. Bij externe werving ga je op zoek buiten je bedrijf naar mensen die je nog niet kent.

Interne werving bespaart veel tijd omdat je niet het hele sollicitatie- en inwerktraject hoeft te doorlopen. Een nadeel is echter dat het beperken tot je eigen kring de instroom van nieuwe ideeën, innovatie en diversiteit kan tegenhouden.

Externe werving daarentegen zorgt voor verse inzichten, een nieuwe aanpak en extra energie. Dit proces kost echter meer tijd en geld. Je moet kandidaten vinden, interviewen, beoordelen en controleren voordat je ze kunt aannemen.

De 12 beste wervingsmethoden die je moet kennen

Elke recruiter wil graag goed plannen om vacatures zo snel mogelijk te vullen, maar vaak lopen dingen niet zoals verwacht. Onder druk vallen we soms terug op oude methodes die niet altijd werken, vooral als de druk van hiring managers toeneemt.

Het is verleidelijk om een vacature op elke job site te zetten en te hopen op de perfecte kandidaat. Dit is een typisch voorbeeld van reactief werven, wat tegenwoordig, met alle technologie en AI, niet echt meer werkt. Soms hebben we geluk, maar meestal niet.

Slimme recruiters begrijpen dat ze altijd meerdere, snelle strategieën paraat moeten hebben om kandidaten op diverse manieren te benaderen. We delen een paar verschillende wervingsmethoden die je kunt inzetten:

1. Directe reclame

Advertenties voor vacatures optimaliseren met AI en deze plaatsen op je carrièresite, vacaturebanken, sociale media en in vakbladen is een goede manier om veel kandidaten aan te trekken. Het helpt ook je bedrijf bekender te maken en je reputatie te verbeteren. Het nadeel is dat externe reclame erg duur kan zijn.

En als je niet slim kiest waar je adverteert, trek je misschien de verkeerde sollicitanten aan of krijg je te weinig reacties.

💡 Ontdek hoe Recruitee je kan helpen bij het efficiënt promoten van banen bij nieuw talent

2. Talent pool databases

Het is slim om je talent pool database regelmatig na te gaan voor mensen die je eerder niet aannam, maar die wel potentie hadden. Vaak kies je bij het werven uit meerdere kandidaten.

Als er een nieuwe vacature vrijkomt, kijk dan eerst in je talentenpool naar mensen met de juiste vaardigheden en ervaring. Dit kan je een hoop tijd schelen.

3. Referrals door werknemers

Veel bedrijven hebben een programma waarbij werknemers vrienden of kennissen kunnen aanbevelen voor een baan. Dit is een combinatie van interne en externe recruitment.

Je teamleden stimuleren om iemand die ze kennen voor te dragen is kosteneffectief en snel. En je kunt erop vertrouwen dat je personeel geen ongeschikte kandidaten voorstelt. Bovendien weet iemand die via een aanbeveling binnenkomt al meer over je bedrijf dan een buitenstaander.

4. Boomerang-werknemers

Het opnieuw aannemen van voormalige werknemers wint aan populariteit. Deze zogenaamde 'boomerang-werknemers' zijn mensen die eerder goed presteerden bij een bedrijf en om diverse redenen op goede voet zijn weggegaan.

Werkgevers zien het nut in van het terugbrengen van deze mensen, omdat ze al bekend zijn met hun vaardigheden en ze passen binnen de bedrijfscultuur. Het opnieuw in dienst nemen van een boomerang-werknemer bespaart tijd, vermindert het risico op een mislukte aanstelling en drukt de cost per hire.

💡 Lees ons interview met Brian Westfall van Software Advice over zijn onderzoek naar boomerang-werknemers

5. Promoties en overplaatsingen

Promoties en overplaatsingen lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Beide gaan over het vinden van interne werknemers voor open posities. Bij een promotie klimt iemand hogerop met meer verantwoordelijkheden en een beter salaris. Overplaatsing betekent meestal een zijwaartse stap zonder extra verantwoordelijkheden of loon.

Werknemers kunnen naar eenzelfde functie in een andere vestiging of regio verhuizen, of ze kunnen een vergelijkbare rol opnemen in een andere afdeling of divisie.

6. Evenementen

Evenementen (beurzen, conferenties, etc.) zijn niet overal te vinden, maar in sommige landen zijn ze zelfs verplicht. Dit zijn overheidsinitiatieven die een lijst bijhouden van mensen die werk zoeken. 

Werkgevers kunnen hun vacatures daar melden en krijgen dan info over passende kandidaten. Zo'n beurs gebruiken kost niet veel en is vooral handig voor het vinden van personeel voor beginnende, fabrieks-, landbouw- of artistieke functies.

7. Recruitmentbureaus

Je kunt je wervingsproces uitbesteden aan een recruitmentbureau. Bureaus beheren het volledige wervingsproces namens jou. Hoewel de kosten van het gebruik van een bureau hoog zijn, geeft het je de tijd om je te concentreren op dringendere zaken. Recruitmentbureaus zijn een geweldige optie voor moeilijk te vervullen posities of als je zelf niet de middelen hebt om intensief te werven.

Je kunt ook een externe recruiter inhuren om contact op te nemen met specifieke mensen die je naar je bedrijf wilt trekken. Je kent misschien een passieve kandidaat die perfect zou zijn voor je rol, maar die werkt voor je concurrentie. Dus je wilt geen direct contact maken. Een executive search recruiter, of headhunter, is dan een perfecte keuze.

8. Professionele organisaties

Voor het invullen van gespecialiseerde functies zijn professionele organisaties vaak een goudmijn aan kandidaten. Sommige beroepen vragen dat gekwalificeerden zich registreren bij een beroepsvereniging. 

Andere organisaties bieden vrijwillige registratie, wat de kwalificaties van een kandidaat extra geloofwaardigheid geeft. Een samenwerking aangaan met deze verenigingen kan je helpen om in contact te komen met topkandidaten.

9. Stages en leertrajecten

Stages en leertrajecten bieden een fantastische kans om iemands talenten te ontdekken, net als een soort van sollicitatiegesprek terwijl je werkt. In deze periode kunnen managers zien welke stagiairs of leerlingen geschikt zijn om verder opgeleid te worden voor toekomstige functies binnen het bedrijf.

Elke toekomstige leider moet ergens beginnen, vaak bij de basis. Goed georganiseerde stage- en leerprogramma's vormen een uitstekende basis om het talent en de leiders van morgen te spotten.

10. Wervingsevenementen

Wervingsevenementen zijn ideaal voor grote bedrijven of organisaties die willen uitbreiden, om precies de juiste mensen te vinden. Je kunt van alles organiseren, van open dagen en banenbeurzen tot hackathons en wervingsdagen voor afgestudeerden op universiteiten. Het organiseren van zulke evenementen kan wel wat kosten.

Belangrijk is dat je goed weet welke soort kandidaten je zoekt en wat je als werkgever te bieden hebt, zodat je investering ook echt wat oplevert. Ook job shadowing, waarbij iemand meeloopt met een werknemer, is een uitstekende manier om potentiële nieuwe collega’s te vinden. Tegelijkertijd promoot je je bedrijf en laat je zien dat je talentontwikkeling belangrijk vindt.

11. Mond-tot-mondreclame

Grote merken en internationale bedrijven kunnen makkelijk via mond-tot-mondreclame nieuwe mensen werven, omdat ze dagelijks benaderd worden door mensen die bij hen willen werken. Ze staan bekend als topwerkgevers. Ze hoeven alleen maar te laten weten dat ze mensen zoeken, en de reacties stromen binnen.

Een sterk werkgeversmerk opbouwen is een van de beste manieren om mond-tot-mondreclame te stimuleren, ongeacht hoe groot je bedrijf is. Een doordachte aanwezigheid op sociale media zorgt voor een goede eerste indruk bij potentiële kandidaten die je bedrijf online opzoeken – wat ze onvermijdelijk zullen doen.

Wat vertellen deze wervingsopties ons?

Er bestaat niet zoiets als het perfecte wervingsproces om sollicitanten te trekken. Wat wel duidelijk is, is dat recruiters creatief moeten zijn en alle mogelijke middelen moeten benutten. 

De manier waarop je mensen werft, moet flexibel zijn. Recruiters en wervingsmanagers moeten openstaan voor zowel interne als externe methoden om de beste kandidaten te vinden.

Dit zijn natuurlijk niet de enige manieren om te werven. In de constante strijd om talent zullen je vernieuwende wervingsmethodes opvallen en je employer brand versterken. Zo wordt je bedrijf een aantrekkelijke werkgever, zelfs als je een startup of een klein bedrijf bent.

Veelgestelde vragen

V: Wat zijn wervingsmethoden?

A: Wervingsmethoden zijn strategieën die een organisatie gebruikt om potentiële kandidaten te bereiken.

V: Waarom zijn wervingsmethoden belangrijk?

A: Goed doordachte en efficiënte wervingsmethoden, zoals het gebruik van vragenlijsten voor nieuwe medewerkers en AI-gestuurde beoordelingen voor specifieke functies, zorgen ervoor dat nieuwe werknemers over de juiste vaardigheden beschikken die nodig zijn voor hun rol en de toekomst van het bedrijf. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat deze nieuwe werknemers goed passen binnen de cultuur van het bedrijf.

V: Wat zijn enkele voorbeelden van wervingsmethoden?

A: Enkele veelgebruikte wervingsmethoden zijn:

  • directe reclame
  • aanbevelingen door werknemers
  • het inhuren van recruitmentbureaus
  • mond-tot-mondreclame.

Meld je aan voor de Recruitee Radar

Ontvang exclusieve tips, bronnen en updates om beter te werven!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked In
Go to the top