Werken-bij website: de voordelen, tips en verwachtingen van kandidaten

Laatst bijgewerkt:
29/7/2024
September 9, 2024
This is some text inside of a div block.
min read
Tania Miranda
Recruitee
Inhoudsopgave

Bijna elk bedrijf heeft tegenwoordig een eigen website en veel van deze websites hebben een eigen werken-bij pagina. Potentiële sollicitanten die naar deze werken-bij website gaan, worden echter maar al te vaak teleurgesteld door taaie en onpersoonlijke content. In de meeste gevallen vind je alleen een reeks vacatures met algemene en afgezaagde zinnen, zonder dat je een kijkje achter de schermen van het bedrijf kunt nemen. Toch zit er veel potentieel voor werving in een werken-bij website. Als je dit grondig weet aan te pakken, heb je meteen een voorsprong op de competitie.

In dit artikel zetten we alle feiten over een werken bij website voor je op een rij: wat het is, wat de voordelen zijn en wat sollicitanten er van verwachten.

Wat is een werken-bij website?

quote-image
Een werken-bij website moet geen lijst met banen zijn. Het zou een pagina moeten zijn waar een potentiële nieuwe werknemer naartoe gaat om een idee te krijgen van hoe het is om voor je bedrijf te werken. Het moet veel coole content hebben, echte content, waar ze naar kunnen kijken en lezen en al dat soort dingen om een gevoel te krijgen van hoe het is om voor jou te werken.
Karim Gharsallah
Voormalig Head of Talent bij Recruitee

De werken-bij website is een onderdeel van de bedrijfswebsite en gaat specifiek over carrièremogelijkheden binnen het bedrijf. Meestal worden hier vacatures, opleidingen en stageaanbiedingen gepubliceerd.

De werken-bij website is meestal het eerste contactpunt tussen sollicitanten en het bedrijf. Sollicitanten bezoeken de werken-bij website om meer te weten te komen over vacatures, carrièremogelijkheden en het bedrijf als werkgever. De werken-bij website biedt dus veel meer mogelijkheden dan alleen solliciteren op vacatures.

Als belangrijk onderdeel van employer branding is de werken-bij website een nuttig middel om het bedrijf, haar waarden en missie te presenteren. De afzonderlijke afdelingen en teams kunnen hier ook worden gepresenteerd - met behulp van foto's en video's kan een authentiek en realistisch beeld worden gegeven van het dagelijks leven binnen het bedrijf.

De beste werken-bij websites zijn gemakkelijk te vinden, bevatten alle relevante informatie die een sollicitant nodig heeft om een sollicitatiebeslissing te nemen en gaan naadloos over in een betrouwbaar aanmeldportaal.

McDonalds maakt effectief gebruik van hun werken-bij pagina: door de vacatures op te delen per afdeling, een leuke foto toe te voegen en een positief feitje te vertellen over de bedrijfscultuur, vertellen ze in weinig worden tóch een goed verhaal over het bedrijf.

Samen zorgt dit proces voor een totaalervaring voor kandidaten die voortdurend gekwalificeerde kandidaten aantrekken en hen omzetten in succesvolle nieuwe medewerkers.

Waarom is een werken-bij website belangrijk?

1. Ze betrekken bezoekers en vertellen je verhaal

Zoals gezegd zijn werken-bij websites vaak het eerste contact met potentiële kandidaten. Door ervoor te zorgen dat je werken-bij website interessant is en veel over het het bedrijf vertelt, verkoop je niet alleen de vacature maar ook het gehele bedrijf, wat goed is voor je employer branding.

Hieronder zie je een voorbeeld van Sircle Collection, die op effectieve wijze laten zien wie ze zijn terwijl ze je waardevolle informatie geven.

2. Het zijn goudmijnen voor organisch webverkeer

Hoe vaak heb je wel niet als sollicitant gezocht op een term als "bedrijf + banen" of "bedrijfstak + vacatures"? Dit is vaak de eerste stap die kandidaten zetten als ze op zoek zijn naar vacatures binnen een specifieke organisatie of branche.

Werken-bij websites zijn de perfecte gelegenheid om te optimaliseren voor dit soort zoektermen, waardoor je eigen zoekverkeer van actieve sollicitanten ontstaat. Je hebt alleen de juiste targeting en de juiste teksten nodig om bovenaan de zoekresultaten te komen.

3. Het is uitstekend voor je employer branding

De werken-bij website is ook een uitgelezen mogelijkheid om aan het bredere beeld van je bedrijf te werken. Uit onderzoek is gebleken dat 74% van alle sollicitanten zich eerder aanmelden als het bedrijf zich bezig houdt met employer branding. Beide voordelen kunnen het hele proces sneller en goedkoper maken.

4. Je kunt veel leren uit de bezoekersinformatie

Afhankelijk van hoe je werken-bij website is ingericht, kun je een groot aantal bezoekersstatistieken bijhouden.

Denk bijvoorbeeld aan totaal aantal sollicitaties, conversiepercentage bezoekers naar sollicitanten, meest bezochte vacatures, totaal aantal bezoeken en meer. Deze inzichten kunnen je een beeld geven van hoe kandidaten omgaan met je werk-bij website en welke verbeteringen je moet aanbrengen om je werk-bij website en de statistieken te verbeteren.

werken-bij-site analytics dashboard van recruitee
Het analytics dashboard van onze werken-bij website

Wat verwachten sollicitanten van een werken-bij website?

Bij het samenstellen van je website is het goed om na te denken over wat sollicitanten verwachten van de website en wat ze daar hopen te vinden. Om je daarbij te helpen zetten we vier belangrijke pijlers op een rij en geven we een aantal voorbeelden:

1. Een blik op de bedrijfscultuur, waarden en werkomgeving

De bedrijfscultuur, waarden en werkomgeving laten zien is van vitaal belang om het juiste talent aan te trekken en te zorgen dat het goed bij je past.

Verwoord duidelijk de waarden en missie van je bedrijf. Dit informeert kandidaten niet alleen over waar je voor staat, maar helpt ook om mensen aan te trekken die dezelfde waarden delen.

Ook beelden zijn van groot belang: gebruik foto's en video's om een indruk te geven van de kantooromgeving, teamevenementen en het dagelijkse werkleven. Beelden kunnen vaak meer overbrengen over je cultuur dan woorden alleen.

Het tonen van een diverse en inclusieve werkomgeving wordt, tot slot, ook steeds belangrijker. Zorg ervoor dat je inhoud de diversiteit van je team en je inzet voor inclusiviteit weerspiegelt.

2. Een plek om vragen te stellen

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er op je werken-bij pagina een duidelijke plek is om vragen te stellen over de vacature. Of dat per e-mail of via een internsysteem is, zorg ervoor dat het op een duidelijke plek te vinden is.

Niet alleen is dat fijn voor de sollicitanten, maar het voorkomt ook dat er van alle kanten vragen op je af komen.  

3. Heldere en unieke functieomschrijvingen

Sollicitanten verwachten een gedetailleerde en op maat gemaakte functieomschrijving te zien - ze willen weten wat de functie inhoudt en of ze bij de functie, het team en het bedrijf passen. het is belangrijk dat je functieomschrijvingen relevant zijn voor de functie en dat je ook andere relevante informatie opneemt, zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en het type dienstverband.

4. Eenvoudige en heldere sollicitatieprocedure

Op onze werken-bij website maken we het kandidaten gemakkelijk om te solliciteren via Linkedin of Indeed.

We bieden ook de optie om te solliciteren via onze eigen werk-bij website, zodat het gemakkelijk en direct is.

Een voorbeeld van onze sollicitatieprocedure

5. Een eenvoudige zoekmachine

Dit is vooral belangrijk als je een grotere organisatie bent met veel vacatures verspreid over de hele wereld.

Kandidaten willen kunnen zoeken naar vacatures die aansluiten bij hun vaardigheden en ervaring, en naar vacatures die zich in hun eigen regio bevinden.

Je zoekmachine moet daarom gebruiksvriendelijk zijn, al je vacatures bevatten en aanpasbaar zijn als je de functionaliteit op een bepaald moment wilt wijzigen.

Zoekvariabelen die je in gedachten moet houden zijn onder andere functiecategorieën, locatie, trefwoorden en ervaring.

ABN Amro gebruikt filters goed op hun werken-bij site

6. Een intuïtieve sollicitatieprocedure

Eén manier om de candidate experience meteen al te verslechteren, is een te ingewikkelde en tijdrovende sollicitatieprocedure. Kandidaten geven de voorkeur aan een eenvoudige sollicitatieprocedure die niet te veel van hun tijd in beslag neemt of om overbodige informatie vraagt.

Houd je formulieren en stappen eenvoudig en to-the-point, en beperk het totale proces tot niet meer dan een paar pagina's. Overweeg om processen in één stap te integreren, zoals het automatisch ophalen van informatie uit een cv in het profiel van de kandidaat en kandidaten de mogelijkheid bieden om te solliciteren via hun LinkedIn-profiel.

Een goed Applicant Tracking System (ATS) bevat waarschijnlijk functies die je kunnen helpen bij het bouwen, testen en verbeteren van je sollicitatieproces om de best mogelijke gebruikerservaring te bereiken.

7. Informatie over het recruitmentproces

Het proces zelf is een grote factor in tijdens het solliciteren voor kandidaten en speelt ook een grote rol in de candidate experience. Het is daarom belangrijk om transparent te blijven en te delen wat kandidaten van je kunnen verwachten. Iedere vacature is uniek - en de sollicitatie daarom ook - maar een algemeen stappenplan scheelt al enorm.

Onder iedere vacature van Unmuted vermelden ze wat kandidaten kunnen verwachten voor de volgende stappen

8. Goede gebruikservaring

Kandidaten verwachten een werken-bij website die een goede gebruikerservaring biedt. De website en de inhoud moeten gemakkelijk te navigeren, te lezen en te begrijpen zijn. 

Cruciaal hiervoor is een duidelijk visuele orde: ontwerp je carrièrewebsite met een visuele hiërarchie in gedachten. Belangrijke informatie moet eruit springen en de inhoud moet logisch in elkaar overlopen. Maak hierbij strategisch gebruik van witregels en open stukken, zodat het niet te druk is. 

Gebruik ook multimedia, maar doe dit spaarzaam. Teveel kan afleidend zijn.

De drie belangrijkste elementen voor het verbeteren van de werken-bij website

Wat je aan je website kan verbeteren, is door jezelf in de schoenen van de kandidaat te verplaatsen: voldoet de website aan verwachtingen die ik van een werken-bij website zou hebben?

1. Maak de transitie van alleen de vacatures

Voor de meeste bedrijven geldt dat er nog ruimte is om de overstap te maken van het alleen plaatsen van vacatures op hun website naar een échte werken-bij pagina. In deze cruciale fase in het proces wil je gekwalificeerde sollicitanten juist nog even een laatste positieve kijk geven voordat ze de knoop doorhakken of ze wel of niet solliciteren. Door gebruik te maken van de werken-bij website op een creatieve manier is het ook een uitgelezen kans om aan employer branding te doen en relevante informatie te geven over het bedrijf, de vacature en het team. 

2. Beoordeel kritisch of er nog ruimte is voor verbetering van de functieomschrijving

Een heldere en aantrekkelijke functieomschrijving is cruciaal voor het succes van je werken-bij website. Het is belangrijk om regelmatig te beoordelen of de functieomschrijvingen op je website nog steeds relevant, duidelijk en aantrekkelijk zijn voor potentiële kandidaten.

Vraag jezelf af: biedt de beschrijving een volledig beeld van de baan? Is het duidelijk wat de verwachtingen zijn? En inspireert het potentiële kandidaten om te solliciteren? We raden altijd aan om aan het begin van het wervingsproces een vacature-intake te doen om deze vragen te beantwoorden, zodat jij en de vacaturemanager op één lijn zitten en deze vragen kunnen verifiëren. Zorg ervoor dat elke functieomschrijving de essentie van de rol weerspiegelt en de waarden van je bedrijf uitdraagt. Door regelmatig deze elementen te vernieuwen en aan te passen, blijft je werken-bij pagina een dynamisch en aantrekkelijk onderdeel van je recruitmentstrategie.

3. Vergeet de SEO niet!

Als je eenmaal bent begonnen met het sleutelen aan de werken-bij pagina, dan is dat ook een uitstekend moment om de zoekmachineoptimalisatie (SEO) te perfectioneren. Door de juiste SEO-technieken aan je site toe toe voegen, kun je ervoor zorgen dat je site hoger scoort in de zoekresultaten wanneer potentiële kandidaten zoeken naar vacatures die relevant zijn voor jouw bedrijf. Dit omvat het gebruik van relevante trefwoorden in je content, zoals functietitels, branche-specifieke termen, en locatiegebaseerde woorden die potentiële kandidaten waarschijnlijk zullen gebruiken in hun zoekopdrachten.

Het optimaliseren van de SEO is een doorlopend proces. Houd regelmatig bij hoe de website plaatst in de zoekmachine en hoe je dat kan verbeteren.

Deze twee elementen, de goede en nuttige functieomschrijvingen en de meer holistische aanpak, zijn beiden kritieke onderdelen van een goede werken-bij website. Als je dit weet te combineren met een goede SEO-strategie, is dat van onschatbare waarde.

Conclusie

Een werken-bij pagina is niet alleen je plek om vacatures te tonen, maar vooral ook een belangrijk instrument om aan je employer branding te werken en gekwalificeeerde kandidaten aan te trekken. Het is duidelijk dat een effectieve werken-bij website die zowel informatief als aantrekkelijk is, een sleutelrol speelt in het recruitmentproces van een bedrijf.

Van het bieden van een helder overzicht en diepgaande functieomschrijvingen tot het tonen van de bedrijfscultuur en het gemakkelijk maken om vragen te stellen, elke component van een werken-bij website draagt bij aan een positieve kandidaatervaring. Door te investeren in deze aspecten, kunnen bedrijven niet alleen hun zichtbaarheid en aantrekkingskracht vergroten, maar ook de interactie met potentiële sollicitanten verbeteren, wat uiteindelijk kan leiden tot een verlaging van de wervingskosten en een versnelling van het aannameproces.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked In
Go to the top